Ekskurzija osmošolcev: Celje

Ob sedmih zjutraj nas je avtobus odpeljal v Celje. Vozili smo se približno uro in pol. Celo pot je deževalo.

Ko smo prispeli, se je vreme nekoliko izboljšalo. Najprej smo si ogledali Pokrajinski muzej Celje, kjer smo videli nekaj ostankov kipa Julije in dveh cesarjev. Novejši je bil bolj poškodovan, saj je bil kasneje namenjen stopnici. Starejši pa je bil bolje ohranjen. Prečkali smo rimsko cesto, si ogledali milijo in talno gretje. Pogovarjali smo se tudi o Celju in pri tem izvedeli nekaj novih stvari o preteklosti Celja.

Sledil je sprehod po Celju. Ogledali smo si kipa Josipa Pelikana in Alme Karlin, staro obzidje, stolpe za opazovanje in pri tem tudi nekaj povedali. Ogledali smo si tudi Marijino cerkev.

Z avtobusom smo se odpeljali na Celjski grad. Tam smo si najprej samostojno ogledali mučilne naprave. Večina jih je bila sestavljena iz bodic. Povedali so nam zgodbo o Frideriku II in Veroniki Deseniški, nato pa smo odšli še na vrh stolpa. Razgled je bil veličasten.

Ob pol dveh smo se odpeljali nazaj v Medvode. Pot je bila dolga in pestra. Tudi nazaj grede smo se peljali približno uro in pol, vendar je za razliko od jutranje vožnje pripekalo sonce.

Julija Čepon, 8. A

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost