Ekskurzija sedmošolcev: od Vipavske doline do Nove Gorice

Ekskurzije so odličen način za raziskovanje novih krajev, spoznavanja geografije, zgodovine in kulture ter ustvarjanje nepozabnih spominov. Vipavska dolina, znana po svoji čudoviti pokrajini, bogati zgodovini in odlični kulinariki, je nedvomno eno izmed najlepših slovenskih območij za odkrivanje. V torek, 19. 9., smo se odpravili ravno tja in čeprav je vreme poskrbelo za nekaj presenečenj, smo se vrnili s polnimi srci in željo po novih avanturah.

Raziskovanje se je začelo v Ajdovščini, ki ima kljub svoji majhnosti nekaj velikih podjetij – Fructal, Pipistrel, Mlinotest, sladoledarno Leone… Ajdovščina je znana po številnih arheoloških najdiščih, med katerimi izstopa Ajdovski gradec, ki ga štejemo med najpomembnejše antične zgradbe na slovenskem ozemlju. Kljub deževnemu vremenu smo si ogledali te zanimive ostanke antične naselbine in si predstavljali, kako so tamkajšnji prebivalci živeli pred tisočletji.

Po raziskovanju Ajdovščine smo se odpravili do najstarejšega mlina v Vipavski dolini, kjer smo izvedeli veliko o tradicionalni mlinarski obrti. Stari Jochmanov mlin, ki ga je še vedno mogoče občudovati, priča o pomembni vlogi mlinarjev v zgodovini regije. Stari Jochmannov mlin, ki kraljuje ob reki Hubelj sredi Ajdovščine in je ena najbolj prepoznavnih vedut mesta, zadnjih 20 let nezadržno propada.

Naslednja postaja našega potovanja je bil izvir Hublja. Vožnja do izvira nas je popeljal skozi bujno gozdno pokrajino, ki je ob dežju zasijala v čudovitih zelenih odtenkih. Izvir Hublja se ponaša z izjemno čisto vodo, ki priteče izpod skal in je prava paša za oči. Kljub dežju smo si vzeli čas za občudovanje izvira iz avtobusa. Upali smo, da bo kmalu nehalo deževati, vendar se nam želja na žalost ni uresničila.

Dež nas je presenetil, saj je še zjutraj kazalo, da bomo imeli lepo vreme, vendar zaradi tega nismo obupali, le spremenili smo prvotni načrt in se odpravili bolj severno.

Namesto nadaljevanja raziskovanja Vipavske doline smo se odločili za obisk Solkanskega mostu in Nove Gorice, ki leži v neposredni bližini. Solkanski most velja za eno izmed najbolj znanih arhitekturnih mojstrovin v Sloveniji. Most se razprostira nad smaragdno reko Sočo in je znan po svoji izjemni kamniti arhitekturi. Njegova veličastnost nas je prevzela.V Novi Gorici smo obiskali muzej Edvarda Rusjana, velikega pionirja slovenskega letalstva, in si ogledali njegovo repliko letala. Zgodba Rusjana nas je navdušila nad njegovim pogumom in vizijo. Nato smo si privoščili nekaj razvajanja v obliki sladoleda in slushija.

Kljub deževnemu vremenu je naša ekskurzija v Vipavsko dolino prinesla veliko veselja in nepozabnih trenutkov. Raziskovanje Ajdovščine, najstarejšega mlina in izvira Hublja nam je omogočilo vpogled v bogato zgodovino tega območja. Tudi sprememba načrta in obisk Nove Gorice je bil izjemno zabaven in poučen del naše avanture. Vipavska dolina je nedvomno čarobna regija, ki ponuja številne možnosti za raziskovanje. Čeprav nas je dež nekoliko presenetil, smo se naučili prilagajati in izkoristiti vsak trenutek našega potovanja. Ekskurzija v Vipavsko dolino nas je spomnila, kako pomembno je raziskovanje novih krajev, spoznavanje kulture in ustvarjanje nepozabnih spominov. Komaj čakamo na naslednjo avanturo!

POGLED SEDMOŠOLKE:
V Ajdovščino smo prispeli okoli 9. ure. Po malici smo se z vodičko sprehodili do mesta, kjer je bil vhod v obzidje. Povedala nam je, da so v obzidje lahko prišli le čez en vhod. Izvedeli smo tudi, da je Ajdovščina znana po industriji, po rimskih ostankih in po vinogradih. In tudi to, da so se zaradi treh majhnih prostorov v šoli učenci morali seliti iz šole v šolo. Zanimivo je, da imajo v Ajdovščini na strehah položeno kamenje, saj včasih piha zelo močna burja in lahko odnese dele streh. Nato smo se z avtobusom odpeljali do največjega mostu. Tam smo naredili nekaj skupinskih slik in se o Solkanskem mostu tudi pogovorili. Nato smo zaradi močnega dežja ostali v avtobusu, kjer nam je vodička povedala in pokazala slike o zanimivostih, ki bi si jih morali ogledati. Ko je dež ponehal, smo se odpravili v središče Nove Gorice, kjer smo stali na krau, kjer so bili nekoč pokopani ljudje. Na koncu smo odšli še na sladoled in se z veliko novega znanja vrnili v Medvode.

Maja Bogataj, 7. b

Sladoled iz slaščičarne Malinca
Slushi
Letalo Edvarda Rusjana
Solkanski most
Reka Hubelj
Izvir reke Hubelj
Jochmannov mlin
Začetek na avtobusni postaji v Ajdovščini
Dež in gneča

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost