Zgodovinsko-geografska ekskurzija učencev 9. razreda

V torek, 19. 09. 2023, smo se devetošolci odpravili na ekskurzijo proti Kraškemu robu. Zgodaj zjutraj smo se odpravili na pot. Peljali smo se tudi skozi Italijo. Naša prva postaja je bila v Cerju, kjer smo si ogledali Pomnik braniteljem slovenske zemlje. Ob čudovitem razglednem stolpu smo si najprej vzeli čas za malico, potlej pa si ogledali zanimivo razstavo ter video posnetek, ki nam je približal  trpljenje ljudi v 1. svetovni vojni.

Nato smo se sprehodili po kraški pokrajini, kjer nas je za trenutek ujel dež, zato smo bili malce mokri, ampak smo to doživeli kot del ekskurzije. Ogledali so si tudi Borojevičev prestol ter vojaške jarke, ki so bili zelo zanimivi. Poučno je bilo tudi v jami Pečinki, kjer smo lahko malo začutili, kako so vojaki preživljali svoj čas.

Naša zadnja postojanka je bil Muzej na meji – pokopališče v Mirnu; pokopališče je posebno, saj je skozenj nekaj let po drugi svetovni vojni potekala meja med Slovenijo in Italijo, kar je za domačine predstavljalo velike težave in stisko. Domov smo prišli okoli treh popoldne in za sabo pustili en prekrasen dan.

Lahko povem, da je bila ekskurzija poučna, kraška narava pa skrivnostna, medtem ko je vreme bilo ravno prav spremenljivo.

ELA PROHART, 9.A

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost