ND 9. razred: Park vojaške zgodovine

V ponedeljek, 4. 3. 2024 smo se devetošolci zbrali ob 8.20, dvignili malico in se napotili z avtobusom v Pivko, v Park vojaške zgodovine. Na avtobusu nam je gospod Špenko razdelil karte z zemljevidom naše poti. Med vožnjo nam je razlagal o povojnih časih v Jugoslaviji in o tem kam gremo in kaj si bomo tam ogledali.

Ko smo prišli v Pivko, smo imeli najprej malico, nato pa smo se z vodičem odpravili na ogled vojaških eksponatov iz druge svetovne vojne. Ogledali smo si nemško bojno lokomotivo ter sovjetske in ameriške tanke ter drugo bojno opremo. Videli smo tudi vojaški helikopter, ter najnovejši eksponat ”policijsko ladjo”.

V naslednji razstavni stavbi je bilo še posebej zanimivo, saj smo si z vodičem ogledali zaklonišče in dnevno sobo iz časa SFR Jugoslavije. Odpravili smo se tudi v sobo, kjer je bila postavljena manjša osnovnošolska učilnica, namenjena učenju obrambe in zaščite. Predmet je bil obvezen za vse, ki so obiskovali šolo, da bi se v primeru izbruha vojne ljudje znali braniti.

V veliki hali smo si ogledali različna vojaška vozila, ki so jih uporabljali v jugoslovanski ljudski armadi: tanke, džipe, letala, helikopter in celo podmornico, ki v celoti deluje na električen pogon. Z vodičem smo vstopili tudi v notranjost velike podmornice, ki pa je v notranjosti zelo majhna. S tem smo končali ogled muzeja in se z avtobusom odpravili proti šoli. V šolo smo prispeli ob 13.15 in zaključili naravoslovni dan, ki je bil kljub vetrovnemu vremenu zelo zanimiv.

Zapisala: Tobija Nosan in Peter Podjed, 9. a

Fotografije: Maja Knific Bukovšak

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost