ŠOLSKA MEDVOŠKA KUHALNICA

Pod okriljem Turistične zveze Medvode smo zopet nekaj slastnega zakuhali.  Tokrat smo se učili o prastarem žitu.

Proso je žito, ki slovi po tem, da je brez glutena in vsebuje najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti. Je odlična zdrava alternativa za ljudi, ki imajo celiakijo ali se držijo brezglutenske diete, iz njega pa lahko pripravimo najrazličnejše jedi ali proseno kašo uporabimo kot prilogo. To hranljivo živilo lahko zagotovi številne koristi za zdravje, kot so spodbujanje zdrave prebave, odvajanje vode iz telesa in podpiranje zdravega imunskega sistema.

V Sloveniji je bilo v preteklosti proso najbolj razširjeno na Gorenjskem, kjer je bilo pomembna poljščina pri kolobarjenju, danes pa ga v manjših količinah pridelujejo po vsej Sloveniji. V slovenski kulinariki se največkrat uporablja kot prosena kaša, ki se jo pripravi na mleku, v obliki sladic, ali pa kot prilogo mesnim in ribjim jedem.

Mi smo pripravili pečeno proseno kašo s suhimi slivami in medlo. Prvo jed verjetno vsi poznate, saj jo na OŠ Medvode pripravimo tudi za Tradicionalni slovenski zajtrk.

Manj poznana je medla, ki  sodi med najstarejše domače kmečke jedi in naj bi bila po nekaterih virih doma prav v Škofji Loki. Od tod tudi njeno ime. Gostljata zabeljena jed iz kaše ali moke velja za lahko in kalorično manj vredno jed, ki ne pozna začimb. Edina začimba v tej jedi je sol in malo moke, kot zabela.

V pripravi jedi so se preizkusile učenke 9. a. razreda: Pija Podjed, Maja Burgar, Ela Prohart, Hana Breznik, ki so utvarjale pod budnim očesom vrhunskih kuharskih mojstrov (Jure Galičič in Monika Jeklar).

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost