TEDEN OTROKA 2023

Teden otroka je potekal v tednu od 2. 10. 2023 do 6. 10. 2023. V tem času se je na šoli in izven nje veliko dogajalo. Naklonjeno nam je bilo tudi vreme, saj nas je sonček spremljal na vseh dejavnostih v tem tednu.

DRUŽABNE IGRE NA RAZREDNIH URAH

Družabne igre

Slika 1 of 7

PEKA KRUHA V 1.a razredu

Peka kruha

Slika 1 of 4

ŠPORTNI DAN (6. – 9. razred)

Jesenski športni dan, ki je potekal v torek, 3. 10. 2023 nam je postregel z lepim, sončnim in toplim vremenom. Učenci so lahko izbirali med tremi dejavnostmi, obiskom Pustolovskega parka Krvavec, kolesarjenjem v širši okolici Medvod ter pohodom in športnimi igrami na Zbiljski Dobravi.

Na pohodu je sodelovalo 32 učencev, kolesarjenju pa 21 učencev. Kolesarji smo se razporedili na dve trasi, gorsko  in ravninsko. Prva nas je vodila preko Ločnice na Katarino in mimo Sv. Jakoba v Studenčice. Nadaljevala se je skozi Medvode, Pirniče ter mimo Zbilj, kjer smo naredili “sladoledni” postanek nazaj v šolo. Ravninska trasa pa je potekala po lokalnih cestah proti Kranju in nazaj preko Sorškega polja. Učence smo ob koncu kolesarjenja povabili na spomladanski kolesarski športni dan. 

Zapisala učiteljica športa: Darja Zaplotnik

Športnega dne se je v pustolovskem parku Krvavec udeležilo 108 otrok, ki smo jih razporedili v tri skupine, ki so se menjale po posameznih postajah. V prekrasnem sončnem vremenu so učenci uživali na plezalnem poligonu med drevesi, ki so bili prepleteni s številnimi plezalnimi izzivi na napravah različnih težavnih stopenj, v streljanju z lokom, skakanju na trampolinih in vožnji po tubi.

Zapisal učitelj športa: Rok Viriant-Stojanović

Športni dan

Slika 1 of 10

ŠPORTNI DAN (4. in 5. razred)

Športni dan

Slika 1 of 17

PAPIRNA AKCIJA

V četrtek, 5. 10. 2023, je pred šolo ponovno stal zabojnik za papir, ki so ga naši učenci pridno polnili. Zbrali smo približno 7 ton papirja. Največ papirja so prinesli učenci 6.a razreda in sicer kar dobro tono. Sledila sta 7.b in 8.b razred.

Papirna akcija

Slika 1 of 8

DELAVNICA O DUŠEVNEM ZDRAVJU

predavanje2

Slika 1 of 3

DELAVNICA “Tudi, če ne slišim, lahko komuniciram”

Ob Tednu otroka na OŠ Medvode, ki je potekal od 2. do 6. oktobra, je v sklopu zanimivih in poučnih aktivnosti, ki jih je pripravila šola, sodelovalo tudi društvo Auris.

Na moje povabilo so v torek, 3. 10. 2023, Zlata Crljenko – vodja, Martina Košir in Mirsada Ibradžić obiskale OŠ Medvode.

V štirih urah so gospe obiskale dva oddelka četrtega in dva oddelka petega razreda ter s poučnim predavanjem in delavnico popestrile dan mladim nadobudnežem. Na zanimiv in aktiven način so učence naučile mnogo novega.

Učenci so  ugotavljali, katera oseba je gluha, kako do naglušnosti ali gluhote pride, spoznali so slušni aparat, ki je pomoč naglušnim, učili so se komunikacije z gluhimi in praktično zaigrali, kako se obnašati, ko vidijo, da je nekdo gluh. Namestili smo jim ušesne čepke in slušalke ter jih postavili v vlogo gluhega in slišečega. Le kako gluhemu povedati, da mu je nekaj padlo na tla? Ali kako mu povedati, da je za njim avto … ? In da ima umazan pulover? Pa so se učenci hitro znašli in uporabili prej pridobljeno znanje.

Naučili so se enoročne abecede in črkovali svoje ime ter se učili in vadili naravne kretnje SZJ (avto, motor, prosim, hvala, sonce, zvezde …). Učenci so lahko praktično izkusili, kako deluje budilka za gluhe in vadili kretnje – tudi kaka napaka se je prikradla vmes, pa so jo učenci pod budnim očesom strokovnjakinj hitro popravili. Z velikim zanimanjem so opazovali »kretanje« in spoznali delo tolmača SZJ.

Učencem smo z obiskom predvsem želeli pokazati, da je gluhota nevidna invalidnost, ki pa prinaša mnogo tegob in otežuje vključenost v vsakdanje življenje. Učenci so pokazali veliko mero spoštovanja in želje naučiti se, kako komunicirati in ravnati, ko smo v stiku z gluho osebo.

»Takih obiskov bi si še želeli,« so potrdile razredničarke in ravnateljica šole, gospa Damjana Šubic. Učenci pa me zdaj na šoli pozdravljajo v kretnjah in me iščejo po hodnikih, da bi mi pokazali, da znajo črkovati svoje ime … 😉

Hvala za zelo lepo izkušnjo in da ste svoje znanje delile z nami.

Andreja Čeru

Delavnica

Slika 1 of 10

NARAVOSLOVNI DAN (9. razred)

V petek so se 9. razredi odpravili proti slovenski obali. Najprej nas je pot vodila do Škocjanskega zatoka, ki nam je postregel s čudovitimi razgledi in opazovanji živali, ki tam prebivajo. Daljnogledi so bili ves čas v uporabi in tudi učni listi niso ostali prazni.

Avtobus nas je po končanem ogledu odpeljal na obalo Izole, kjer je učiteljica za nas pripravila družabne igre na temo fizike in kemije. Igrali smo se spomin in poseben activity, ki je od nas zahteval tudi nekaj znanja 8. razreda.

Seveda pa je na koncu sledil še hiter skok v morje, saj nam je vreme letos res naklonjeno in se morje kljub oktobru še ni ohladilo.

Preživeli smo čudovit sončen dan in zelo smo veseli, da se nam je tokrat pridružila tudi sošolka Maruša.

Naravoslovni dan

Slika 1 of 14

JEDILNIK

V tednu otroka smo imeli pester jedilnik. Pokušali smo nove jedi različnih držav in na tak način spoznavali tudi njihovo prehransko kulturo. Učenci so zelo pohvalili izbor in želijo si več takih priložnosti.

Zapisala učiteljica gospodinjstva: Ajda Stupar

Jedi iz različnih držav

Slika 1 of 5

Dostopnost