Jezikovna ekskurzija

V četrtek, 7. 3. 2024, ob petih zjutraj, smo se vkrcali na avtobus in odpeljali proti bavarski prestolnici Münchnu. Prijazna vodička Andreja nas je do sedmih pustila dremati, potem pa nas je seznanila s potekom dneva in že smo imeli prvi postanek. Očaral nas je sneg na gorah, pa tudi okrog nas je plesalo nekaj snežink in stožilo se nam je po beli zimi.

Vodička Andreja nam je pripovedovala zanimive zgodbe in nas seznanila z življenjem Ludvika II. bavarskega, imenovanega tudi romantični kralj. Po kratki vožnji s turistično ladjo po jezeru Chiemsee smo prispeli na otok Herren-Insel, kjer smo si ogledali palačo Ludvika II., posnetek palače Ludvika XIV. v Versaillesu. Takoj nam je postalo jasno, od kod naziv romantični. Palača je bila razkošna, polna okrasja, pozlate, bleščečih lestencev in vse to že v predsobi, vsaka naslednja soba pa je ponujala še več razkošja.

Po povratku na kopno nas je vodička Andreja razveselila z obvestilom, da bo naslednji postanek v restavraciji McDonalds, da v München ne bi prispeli lačni. Noben doma skrbno pripravljeni sendvič se ne more primerjati z McNuggetsi, McFlurryji, McCrispyji, McHoneyji… Starši, očitno bo treba začeti pripravljati McSendviče in McVodo.

München smo si najprej ogledali panoramsko, z avtobusa. Videli smo monumentalne stavbe, reko Izar, široke ceste, muzeje, parke.

Naslednji postanek je bil v prodajnem salonu avtomobilov BMW. Zapodili smo se med motorje, bleščeče avtomobile, v katere smo lahko sedli, se ob njih fotografirali, za nakup pa žal ni bilo dovolj časa. Vzdušje najbolje opiše komentar učenke:«Sem mislila, da me avtomobili sploh ne zanimajo, a sem se motila.«

Nazadnje smo si ogledali še olimpijski park in se povzpeli na visoki olimpijski stolp z razgledom do koder seže oko.

Naslednji dan smo si mesto ogledali še peš, sprehodili smo se po centru mesta, najprej vodeno, potem pa v manjših skupinah. Ogledali smo si tudi zanimivo surfanje po reki oziroma po enem samem valu.

Sledil je ogled filmskega mesta, kjer smo si ogledali filmske studie in scene ter posneli nekaj filmskih scen. Za zdaj še nihče ni dobil ponudbe za vlogo v filmski uspešnici 😉

Prijetno utrujeni smo se odpeljali proti domu.

Bilo je poučno, prijetno in zabavno.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost