Nagradni izlet turističnega krožka

V petek, 26. 5. 2023 so se učenci, ki so vse leto aktivno sodelovali pri turističnem krožku, odpravili na nagradni izlet po občini Medvode.

V Smledniku nam je gospa Albinca Bizjak razkazala zeliščni vrt, na katerem gojijo preko 100 vrst rastlin, med njimi tudi stare vrste žit.

V Hrašah smo obiskali kmetijo Janhar. Gospa Neža nam je prijazno razkazala družinsko kmetijo, kjer se ukvarjajo predvsem z rejo konj naše avtohtone pasme, lipicancev. Na kmetiji imajo trenutno okoli 40 konj. Za konje zelo lepo skrbijo.

V Zavrhu pod Šmarno goro smo obiskali rojstno hišo Jakoba Aljaža. Prisluhnili smo njegovi življenjski zgodbi. Posebno veliko vlogo je imel pri razvoju slovenskega planinarstva. Za pet goldinarjev je odkupil Kredarico in vrh Triglava ter tam dal zgraditi skromno zavetišče, Aljažev stolp.

Da bi si lažje predstavljali, koliko je Jakob Aljaž plačal za zemljišče, si lahko pomagamo s spodnjo primerjavo:

“1 goldinar je enako 20 grošev ali 60 krajcarjev (stari način) ali 100 krajcarjev (novi način).
Steklenica kisle vode velja 24 kr, ca. 4 steklenice so stale 1 goldinar (novi način).
Dninar dela 1 dan in zasluži vsak dan 90 kr; kar je skoraj 1 goldinar.
Tesar je zasluži na dan 85 kr, torej na mesec kakih 23 goldinarjev, kar je manj, kot je stal plašč.
1 bokal vina 36 krajcarjev, 1 hleb kruha 12 krajcarjev.” (
Slavica Tovšak)

V vasi Topol (Katarina na Medvodami) so nas pogostili v gostilni Dobnikar. Postregli so nam s starimi domačimi jedmi: obaro, ajdove žgance z ocvirki ter pehtranovo potico. Vse je bilo zelo okusno. Pomemben del našega druženja pa je bila podelitev priznanj mladim prostovoljcem. Veliko zahvalo sme izrekli tudi gospe Vanji Ločniškar s Turistične zveze Medvode, ki nam je stala ob strani skozi vse šolsko leto ter nas spodbujala k prostovoljstvu in spoznavanju domačega kraja.

Zadnji postanek smo imeli v vasi Žlebe. Ogledali smo si galerijo pod kozolcem, kjer je postavljena nova razstava: Jeterbenški gradovi.

Na izletu so učenci prevzeli vlogo turističnega vodiča in obogatili naše znanje o domači občini.

Domov smo se vrnili v večernih urah. Bilo je lepo in poučno.

Napisali: Urša Kržišnik in Katarina Czerny

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost