TEHNIŠKI DAN V HIŠI ILUZIJ

 
17. 4. 2023

V ponedeljek, 17. 4. 2023, so se drugošolci odpravili na tehniški dan v Hišo iluzij. Svoje možgane so poslali na zahtevno preizkušnjo in ugotovili, da marsikaj ni takšno, kot se zdi na prvi pogled. V Hiši iluzij so viseli s stropa, spreminjali svoje velikosti, v disku so srečali neskončno prijateljev, nekaj učencev se je ujelo v ogromno pajčevino, nekaj učencev pa so kar pojedli za malico ... :)

Besedilo: Tamara Mlinarič, fotografije: Tamara Mlinarič in Urša Kržišnik

 
 
 
 
  
 
 

TEHNIŠKI DAN ČETRTOŠOLCEV V HE MEDVODE DNE 17. 3. 2023

 
20. 3. 2023

Gospod Mitja Dušak nam je na preprost in nazoren način razložil nekaj o obnovljivih in neobnovljivih virih energije, pridobivanju električne energije v HE Medvode, posegih v okolje, ogledali smo si vse glavne dele hidroelektrarne in kako delujejo. Za tem smo si v razredu ogledali film, kako so gradili to hidroelektrarno in s pomočjo preprostih eksperimentov razložili, kaj je porabnik, prevodnik in vir električne energije.

Zapisala in fotografirala Brigita Svoljšak

 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN V 2. RAZREDU

 
20. 11. 2022

V petek, 18. 11. 2022, smo z učenci 2. razreda izvedli tehniški dan. Spoznavali smo kakšen je tradicionalni slovenski zajtrk in ga seveda tudi pojedli. Tega dne smo se preizkusili v ustvarjanju in oblikovanju iz gline ter naredili pravo negovalno kremo iz čebeljega voska in olivnega olja.

Zapisala in fotografirala: Urša Kržišnik

 
 
     
 
 

SLOVENSKI ŠOLSKI MUZEJ V LJUBLJANI

 
25. 10. 2022

Slovenski šolski muzej že več kot 120 let skrbi za slovensko šolsko dediščino. Stalna razstava Šola je zakon! predstavi šolstvo od prazgodovine do današnjih dni.

Pred več kot 200 leti se je cesarica Marija Terezija domislila genialne ideje. Izdala je ukaz: »Od danes naprej morajo vsi otroci, fantje in deklice, revni in bogati, v mestih in po vaseh – v šolo!«

Spoznali smo, kakšna oblačila so si otroci nekoč nadeli za v šolo, kakšni učni pripomočki so se skrivali v učenčevi leseni šolski torbici in kakšna je bila učilnica. Sedeli smo v stari šolski klopi pred gospodom učenikom s strogim glasom, ki je bil oblečen po šolski modi preteklega časa in s šibo v roki. Risali smo lahko na prave tablice s kredami, brali takratne zapise,  »rajtali« s starim računalom in se naučili tudi staro pomladno pesem.

Ugotovili smo, kako težko je mirno sedeti in zbrano poslušati. Ni bilo dovoljeno klepetati, sedeti smo morali vzravnano z rokami na hrbtu, odgovarjati pa smo morali le stoje in s celimi povedmi. Če se učenci niso držali pravil, so nekoč klečali v kotu na koruzi in tiho brali šolska pravila, sedli na lesenega osla in roke položili med ušesa ali pa so si oprtali lesenega osla na hrbet. 

Ta zanimiva in predvsem nevsakdanja šolska izkušnja, polna različnih vtisov, nam je dala misliti, kako se tudi šola in šolski sistem spreminjata.

Obisk Slovenskega šolskega muzeja smo združili tudi s sprehodom po stari Ljubljani in fotografiranjem pred Prešernovim spomenikom.

Vtise naših doživetij smo v šoli narisali tudi v stripu.

Učenci 3. A in 3. B razreda

 
 
 
 
     
 
 

TEHNIŠKI DAN V 9. RAZREDU- POKLICNA ORIENTACIJA

 
28. 9. 2022

V spodnjem prispevku si lahko preberete kako so se imeli učenci 9. razreda na tehniškem dnevu, ki je bil namenjen poklicni orientaciji.
Poročilo o TD.docx
 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN ZA UČENCE 6. RAZREDA - VELENJE 2022

 
V četrtek, 9.6.2022 smo si v okviru tehniškega dne ogledali muzej premogovništva in se z več kot 130 let starim dvigalom spustili v rove Premogovnika Velenje. V njih smo preko multimedije spoznali težko delo rudarjev nekoč, zaužili rudarsko malico v najglobji jedilnici v Sloveniji, se sprehodili med stroji za izkop lignita in se zadnjih nekaj metrov popeljali z vlakcem. 
 
 
 

KAJ JE ORIENTACIJA?

 
8. 6. 2022

To smo v ponedeljek, 6. 6. 2022 spoznavali učenci 2. razreda. Učitelj Frenk Špenko nam je na zelo zanimiv način razložil osnove orientacije in kako se orientirati v naravi s pomočjo kompasa. Opazovali smo pot sonca  in velikost sence, z učiteljem računalništva Matjažem Topliškarjem pa smo se kar preko interneta sprehodili po poti od doma do šole. Spoznali in naučili smo se veliko zanimivih in uporabnih stvari in upamo, da svoje znanje še nadgradimo.

Zapisala in fotografirala: Urša Kržišnik

 
 
 
  
 
 

TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU

 
24. 3. 2022

V petek, 18. 3. 2022, so četrtošolci  proučevali papirna gradiva. Preizkusili so se kot arhitekti sanjske hiške, iz ročno izdelanega papirja pa  kasneje ustvarjali še voščilnice.

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak

 
 
   
 
 

TEHNIŠKI DAN V 2. RAZREDU

 
1. 12. 2021

Učenci 2. razreda smo imeli v torek decembrsko obarvan tehniški dan. Izdelali smo kremo iz olivnega olja in čebeljega voska, naredili čudovite novoletne voščilnice in nekaj okraskov za okrasitev razreda. Učenci so pri izdelovanju uživali, zelo zanimivo pa jim je bilo tudi izdelovanje kreme. Nastali so čudoviti izdelki.

Zapisala in fotografirala: Urša Kržišnik

 
 
  
 
 

TEHNIŠKI DAN UČENCEV 4. RAZREDA

 
23. 11. 2021

V petek, 19. novembra, so imeli učenci 4. a in 4. b tehniški dan na temo »Od čebele do medu«. Učenci so spoznavali delo čebelarjev in s pomočjo učiteljic Tamare in Brigite spoznali pomen čebel za človeka in za naravo. Ogledali so si zanimiv prispevek o čebelah in o pridelavi medu, med likovnim delom pa so ustvarjali risbe in vsak učenec je izdelal svojo čebelo, ki so jih ponosno razstavili na ogled.

Zapisala Mateja Turk

Fotografije: Mateja Turk, Brigita Svoljšak

 
  
 
 

TABORNIKI NA OBISKU V 4. RAZREDU

 
18. 6. 2021

Taborniki so nam s pomočjo učiteljice Tamare Vučko pripravili štiri zelo zanimive in zabavne delavnice. Lov na lisico, postavljanje bivaka iz šotork, A-janje in veliko igro o preživetju v naravi. Mnoge so navdušili za vpis med tabornike. 

Učenci in razredničarki 4. razreda

 
 
 
   
 
 

TEHNIŠKI DAN ZA UČENCE 6. RAZREDA - 17. 6. 2021

 
Učenci 6. razreda so namesto odpadlega ogleda Muzeja premogovništva v Velenju v šoli izdelovali košarice za sadje iz vezane plošče.
 
 
     
 
 

TEHNIŠKI DAN V 8. RAZREDU

 
15. 4. 2021

Učenci 8. razredov so imeli v torek, 13. 4. 2021 tehniški dan, ki je bil izveden na šoli. 

Delo učencev si lahko pogledate na fotografijah.


Učiteljice Eva Miklič, Tina Bolta in Maja Bukovšak Knific
 
 
 
 

IZDELAVA VALILNICE PIRHOV V 4. RAZREDU

 
5. 4. 2021

Četrtošolci so v okviru tehniškega dne spoznavali lastnosti in postopke za obdelavo lesa ter izdelali prečudovite valilnice pirhov.


Učiteljici Barbara Tršan in Brigita Svoljšak
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

VELIKONOČNE PISANICE V 2. RAZREDU

 
4. 4. 2021

V pripravi na praznike smo ustvarjali piščančke, zajčke in barvali jajčka. Pri delu smo uporabljali materiale, ki smo jih našli v domačih predalih. Volno, brisačke, trakce, bucike, različne papirje, barve in bleščice smo s spretnimi rokami rezali, buckali, zavijali in barvali. Pomladno razpoloženi smo uživali v ustvarjanju in nastali so zanimivi izdelki.

Učenci 2. a in 2. b razreda                                                                   
 
 
 

TEHNIŠKI DAN ZA UČENCE OD 6. DO 8. RAZREDA, 2. 4. 2021

 

2. 4. 2021

Učitelji in učenci smo uspešno izvedli tehnični dan na temo Velika noč. Učenci so morali v 4. šolskih urah poustvariti 2 izdelka, predloge pa so dobili na šolski spletni strani. Zjutraj smo si preko ZOOMa voščili dobro jutro, prebrali navodila in odgovorili na vprašanja učencev. Zaključili smo s predstavitvijo izdelkov, nato smo si jih skupaj nekaj izbrali. Le te si lahko ogledate v galeriji spodaj. 

Učenci so se lotili vseh predlogov, tako so izdelali velikonočne pirhe, barvane z naravnimi barvami ali s tehniko praskanja. Izdelali so namizne in druge okraske v obliki zajčkov, jajc ali košaric. Lahko so izdelali mandalo v obliki jajca, in nekatere so bile res profesionalne! Nekaj učencev je bilo še posebej iznajdljivih, saj so se lotili barvanja surovih jajc kar z navadnimi in alkoholnimi flomastri J.

Učenci so bili lažjih ustvarjalnih nalog veseli.

Zapisala Tina Bolta

 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

TEHNIŠKI DAN PETOŠOLCEV

 

25. 1. 2021

V torek, 19. 1. 2021, smo imelo petošolci tehniški dan. Tema tehniškega dne je bila IZKORIŠČANJE VETRA, povezovala pa se je s temami pri naravoslovju in tehniki. Učenci so morali izdelati tri izdelke: padalo, vetromer in zmaja. Seveda je bilo vse izdelke potrebno preizkusiti. Prav vsi izdelki so delovali, saj so se učenci pri delu zelo potrudili.

Nad izdelki sva bili navdušen.

https://drive.google.com/file/d/1XAD99R3McDq9sRfnbxs4vNjkq7IE0Mlh/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1aQOtfIu4Rpv04oIa6mIrYYVzRcK8Afew/view?usp=sharing

Gradivo pripravili: Majda Šetina Čarman in Tatjana Kernič


 
 

TEHNIŠKI DAN V 2. RAZREDU

 
22. 11. 2020

V 2. razredu smo imeli v petek, 20. 11. 2020 tehniški dan. Ker je ta dan tudi Dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, smo ga začeli s pravim zajtrkom, kruh z medom, mleko in jabolko. Ko smo napolnili svoje želodčke, pa smo se vrnili v čas naših babic in dedkov, natančneje v babičino kuhinjo. V kuhinjah drugošolcev je zadišalo po medenjakih in proseni kaši z jabolki in s slivami. Učenci so se odlično odrezali in postali pravi kuharski mojstri.

Alenka Kuder Gaber in Urša Kržišnik

 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

TEHNIŠKI DAN na daljavo ZA UČENCE 7. RAZREDA- petek, 29. 5. 2020

 
27. 5. 2020

Dragi učenci 7. razreda,

v petek, 29. 5. 2020 vas čaka še en tehniški dan. Ta dan bo namenjen recikliranju hrane. 
Vsa navodila za izvedbo tehniškega dne so napisana v priponki. 

Vodja tehniškega dne: Ajda Stupar


TEHNIŠKI DAN - RECIKLIRANA KUHARIJA_Stupar_29.5.20.docx
 
    
 
 

TEHNIŠKI DAN na daljavo ZA UČENCE 6. in 7. RAZREDA- četrtek, 28. 5. 2020

 
26. 5. 2020

Drage učenke, dragi učenci 6. in 7. razreda!

V četrtek, 28. 5. 2020 imate tehniški dan, ki bo namenjen recikliranju. Kaj morate narediti si preberite v priponki, ki jo je pripravil vodja tehniškega dne Tomaž Jenko. 

Rok za izdelavo izdelka in oddajo fotografij je do ponedeljka, 1. junija 2020 (po e- pošti jih pošljite vaši razredničarki oziroma razredniku).

Ker je tehniški dan obvezen del dni dejavnosti, bomo vašo prisotnost zabeležili v šolski dnevnik. Dokaz prisotnosti so vaše fotografije izdelkov oz. dejavnosti, namenjene manjši obremenitvi narave z odpadki.

Ostanite zdravi, pazite nase in vsi skupaj poskrbimo, da bomo lahko še naprej uživali v lepi in čisti naravi.

Vodja TD Tomaž Jenko20200525_navodila za TD_ekologija_6. in 7. razred_2020.docx
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

GUGAM SE, GUGAJ SE- TD V 5. B RAZREDU

 
25. 5. 2020

V 5. b razredu smo prejšnji teden izpeljali tehniški dan na daljavo. Učenci so izdelali gugalnice iz materiala, ki so ga našli doma. Nastali so zanimivi izdelki, ki si jih lahko ogledate v galeriji slik.

Učiteljica Tatjana Kernič
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

TEHNIŠKI DAN na daljavo ZA UČENCE 5. A RAZREDA- GUGALNICE

 
24. 5. 2020

Tehniški dan v 5. a razredu je uspel, saj so izdelki učencev ustvarjalni, izvirni, tehnično dovršeni, pa čeprav so narejeni iz preprostih materialov.

Učenci so izdelali nihalno in prevesno gugalnico in ju tudi preizkusili.


Učiteljica Majda Šetina Čarman
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

TEHNIŠKI DAN ZA UČENCE 2. RAZREDA- Železniški muzej

 
23. 4. 2020

Učenci 2. razreda smo imeli tehniški dan o Železniškem muzeju in prometu. Preko posnetka smo spoznali tehniški muzej in vse zanimivosti v njem. Izdelali pa smo tudi svoj vlak iz odpadne embalaže. Učenci so bili navdušeni in so izdelali super vlake :).

Učiteljici 2. razreda

 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

TEHNIŠKI DAN V 3. B- PEKA KRUHA

 

10. 4. 2020

Učenci 3. b razreda so imeli ta teden tehniški dan, peko kruha. 

 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

TEHNIŠKI DAN OB MATERINSKEM DNEVU V 2. A

 

3. 4. 2020

Učenci 2. a razreda so od materinskega dne pa vse do danes kuhali za svoje mamice in s svojimi mamicami za svoje družine. Dobrote s pomočjo malih spretnih prstkov so se na mizah vrstile več kot en teden. Ob pogledu na narejene dobrote  najmlajših kuharskih mojstrov, bi se vsak z veseljem usedel k njihovi mizi in verjamemo, da bo kuhinja večkrat postala njihova ustvarjalnica  …………….. DOBER TEK!

Čestitamo učencem 2. a razreda in njihovim domačim mentorjem!

Učiteljica Alenka Kuder Gaber


 
 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN PRVOŠOLCEV – IZDELOVANJE PUSTNIH MASK

 

V torek, 11. 2. 2020, je bilo v učilnicah prvošolcev zelo veselo in pisano, saj smo ustvarjali pustna očala, klobuke in podobne izdelke. S pustom se bomo veselili kmalu po izteku zimskih počitnic, zato smo morali poskrbeti za pustno vzdušje že v tem tednu. Učenci so uživali pri uresničevanju lastnih idej in zamisli. Naša garderoba je tako že pisano okrašena. S preganjanjem zime bo imel letos pust bolj malo dela.

Učenci in učiteljice 1. a in 1. b

 
 
   
 
 

TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU- HE MEDVODE, 3. 2. 2020

 

Dne 3. 2. 2020 so učenci 4. razreda imeli tehniški dan z naslovom Voda in elektrika. Nekaj dejavnosti je potekalo v razredu, najzanimivejši pa je bil ogled Hidroelektrarne Medvode. Gospod Mirko Javeršek nam je na preprost in nazoren način razložil nekaj o obnovljivih in neobnovljivih virih energije, pridobivanju električne energije v HE Medvode in posegih v okolje. Ogledali smo si vse glavne dele hidroelektrarne in kako delujejo. Učenci so z zanimanjem spremljali razlago, zanimiv pa je bil tudi »globok« pogled z višine na reko Savo.

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak


 
 
 

TEHNIŠKI DAN ZA UČENCE 2. RAZREDOV

 

V petek, 29. 11. 2019 je potekal tehniški dan za 2. A in 2. B razred. Ustvarjali smo iz naravnih materialov in naredili negovalno kremo za roke, piling, sivkine vrečke in posodice za sveče. Vsi mladi ustvarjalci so se pri izdelavi zelo potrudili in so zelo uživali, izdelke pa bomo ponudili na tradicionalenem Miklavževem sejmu.

Alenka Kuder Gaber, Urša Kržišnik


 
 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN V PRVIH RAZREDIH

 
V sredo, 27. 11. 2019, smo z učenci prvih razredov izdelovali voščilnice, svečnike, vaze in okraske, ki jih bomo na stojnicah ponudili obiskovalcem Miklavževega sejma, ki se bo odvijal 3. decembra popoldne v športni dvorani Medvode. Učenci so bili zelo ustvarjalni. Nekaj utrinkov smo ujeli s fotoaparatom.

Učiteljice in učenci 1. a in 1. b razreda
 
 
 
 
    
 
 

TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU- HIŠKA IZ PAPIRNIH GRADIV

 

Učenci so po načrtu izdelali hiško iz papirja in jo umestili v prostor. Nastali so čudoviti izdelki sanjske hišice z vrtom in …

 

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak, Barbara Tršan

 
 
     
 
 

TEHNIŠKI DAN - ogled Muzeja premogovništva v Velenju in ura ekologije

 
V torek, 14. maja 2019, smo učenci 6. razreda obiskali Muzej premogovništva v Velenju. S starim dvigalom smo se spustili v podzemlje 160 m globoko, preko različnih scen spoznali težko delo knapov, v najgloblji jedilnici v Sloveniji pojedli rudarsko malico in spoznali sedanji način izkopavanja lignita, ki predstavlja glavno gorivo za TE Šoštanj.
Na površju smo si ogledali bivalne prostore rudarske družine, opravili krst s skokom čez kožo in se v vetrovnem vremenu sprehodili do najmanjšega, Škalskega jezera. 
 
 
  
 
 

OBISK LETALIŠČA V MESECU APRILU- 2. RAZRED

 

2. razredi smo v aprilu  odšli na vodeni ogled Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Spoznali smo postopek prijave na let in oddaje prtljage, spremljali promet na letališki ploščadi, dogajanje na vzletni stezi in manevrskih površinah (panoramska vožnja) in spoznali delo gasilsko reševalne postaje in letalsko policijske enote. Skozi vodeni ogled nas je popeljal naš krajan gospod Drago Hafner in se mu za vse nove izkušnje najlepše zahvaljujemo.


                                                                                       Učenci 2.a in 2.b razreda

 
 
 

EVAKUACIJA 2019

 


V soboto, 11. 5. 2019, smo nadomeščali  pouka prosti dan, 3. 5. 2019.

Izvedli smo vajo v evakuaciji iz šolskih prostorov. "Zagorelo" je v zbornici šole. Hitro smo se umaknili iz "nevarnih prostorov" na šolsko dvorišče, se prešteli in počakali gasilce. Gasilci iz PGD Preska - Medvode in gasilci iz PGD Zgornje Pirniče so uspešno "pogasili" požar ter "rešili dve ponesrečenki in učenko, ki se ji ni uspelo pravočasno evakuirati iz zadimljenega prostora. Vaji so sledile različne delavnice z gasilci, razredniki in učenci, ki sodelujejo v šolski ekipi prve pomoči pod vodstvom Andreja Flajnika.

Z vajami v EVAKUACIJI želimo:

- naučiti učence in zaposlene, kako je treba opraviti zapustitev šole;

- preizkusiti organizacijsko in tehnično pripravljenost za varno zapustitev zgradbe ob morebitnih izrednih razmerah;

- ugotoviti, kaj je še potrebno izboljšati, da bi bila morebitna evakuacija šole čim bolj varna in učinkovita.

Ob 12.30 smo imeli otvoritev nove kolesarnice, ki smo jo v marcu zgradili s pomočjo finančnih sredstev pridobljenih z lanskoletno jesensko papirno akcijo ter s prispevkom donatorja g. Kozamernika. Pobuda za novo kolesarnico je prišla s strani učencev, zato sta slavnostni trak prerezala g. Kozamernik in predstavnica šolskega parlamenta Nika Babšek ob zvokih MEDVOŠKE GODBE NA PIHALA.

Sobotni dan je bil res pester in zanimiv. Za uspešno izvedbo evakuacije se zahvaljujemo gasilcem PGD Preska - Medvode in PGD Zgornje Pirniče, zlasti pa g. Kralju ter vsem zaposlenim in  učencem šole.

Za otvoritev kolesarnice se zahvaljujemo donatorju g. Kozamerniku, brez katerega ne bi mogli tako hitro zgraditi lepe in uporabne kolesarnice, medvoški godbi pa se zahvaljujemo za popestritev otvoritve.

Vodstvo šole

 
 
 
 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN - IZDELAVA KOŠARICE ZA SADJE - 6. A razred

 

Na pustni torek, 5. marca 2019 (6. B) in v četrtek, 28. marca 2019 (6. A), so učenci omenjenih razredov imeli 2. tehniški dan v šolskem letu 2018/2019, kjer so na šoli izdelovali košarice za sadje. 

Učenci so najprej v računalniški učilnici s pomočjo računalniškega programa CICICAD narisali načrt, le tega pa nato v tehnični učilnici prenesli na smrekove deščice. Sledilo je žaganje sestavnih delov, brušenje, lepljenje in sestavljanje. Učenci so izdelek odnesli domov in verjamem, da bo pri mnogih služil tudi kot dodatek na mizi v prihajajočih velikonočnih praznikih. Da je delo v delavnici potekalo hitro in brez poškodb, gre zahvala tudi učitelju Roku Jamniku in hišniku Štefanu Kranjcu.

Zapisal in fotografiral:

Tomaž Jenko

 
 
  
 
 

TEHNIŠKI DAN V 3. A IN 3. B RAZREDU

 

V četrtek, 7. 3. 2019, so se učenci 3. A razreda preizkusili v peki kruha. V skupinah so zamešali vse potrebne sestavine in z zanimanjem opazovali testo, ki je lepo vzhajalo. Nato so z veseljem oblikovali vsak svoj hlebček. Vzhajane hlebčke so spekli prijazni kuharji v šolski kuhinji. Učenci so bili ponosni na dišeče in zlatorumene  kruhke. Le te so domiselno zavili in jih podarili mamicam za 8. marec.

                                      Irena Humek Kok

Tudi v 3. B razredu so se preizkusili v peki kruha. 13. marca so v razred povabili starše in stare starše, da so jim pri tem pomagali. Skupaj so preživeli zanimiv dan in spekli kruhke, ki bi jim jih zavidal vsak pek.
                                  Nika Bergant
 
 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN - IZDELAVA KOŠARICE ZA SADJE - 6. B razred

 
Na pustni torek so imeli učenci 6. b razreda tehniški dan na temo lesa. V ta namen so najprej v računalniški učilnici s pomočjo računalniškega programa CICICAD narisali delavniško risbo za košarico za sadje, nato pa je sledila še izdelava le-te v tehnični delavnici. Njihovo delo so si prišle ogledat  tudi pustne šeme.

Fotografije: Tomaž Jenko 
 
 
    
 
 

TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU

 

Dne 30. 1. 2019 so učenci 4. razreda imeli tehniški dan z naslovom Voda in elektrika. Nekaj dejavnosti je potekalo v razredu, najzanimivejši pa je bil ogled Hidroelektrarne Medvode. Gospod Mirko Javeršek nam je na preprost in nazoren način razložil nekaj o obnovljivih in neobnovljivih virih energije, pridobivanju električne energije v HE Medvode, posegih v okolje, ogledali smo si vse glavne dele hidroelektrarne in kako delujejo. Učenci so z zanimanjem spremljali razlago, nekaj pa se jih je celo navdušilo za poklic v tej stroki.

 

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak


 
  
 
 

TEHNIŠKI DAN - DELAVNICE NA SREDNJI ŠOLI NA JESENICAH

 
V ponedeljek, 22.10.2018, so učenci 8. razredov naše šole imeli tehniški dan na Srednji šoli na Jesenicah. V družbi tamkajšnjih dijakov in profesorjev so preko različnih praktičnih delavnic spoznali različne obdelovalne postopke kovinskih gradiv. Izdelali so kalupe za litje aluminijeve zlitine v peščene forme, se preizkusili v kovanju, spoznali različne načine varjenja, se seznanili s postopki ročne obdelave kovin, spoznali CNC stružnico, ...
Omenjene vsebine predstavljajo uvod v spoznavanje kovin pri predmetu tehnike in tehnologije v 8. razredu. Učenci so bili nad prikazanimi postopki navdušeni in verjamem, da bodo komu tudi namig, kje nadaljevati šolanje po končani osnovni šoli. 

Poročilo pripravil in s slikami opremil:
Tomaž Jenko, učitelj TIT