NARAVOSLOVNI DAN ZA UČENCE 7. IN 8. RAZREDA, 16. in 17. 6. 2021

 
17. 6. 2021


PREDAVATELJ: Anton Komat, naravovarstvenik, publicist, pisec in raziskovalec.

NAJ BO HRANA TVOJE ZDRAVILO«:

Moto: »Naj bo kmet zdravnik, zdravnik učitelj in učitelj kmet.« in razlaga vse treh nosilnih pojmov.

Moto: »Si, kar ješ.« - pomen žive sezonske in lokalno pridelane hrane in primerjava z industrijsko pridelano in procesirano hrano.

Moto: »Naše zdravje korenini v prsti:« - pomen rodovitne prsti za zdravo hrano, svet bakterij in mikrobiom prsti in črevesja. Pomen ustrezne hrane za zdravje.

IZVAJALCI DELAVNIC:

1.    NIČ NAS NE SME PRESENETITI (NNNP) – učilnica za biologijo (Flajnik A.)

2.    RECIKLIRANA UMETNOST – učilnica za likovno (Pintar M.)

3.    SEZONSKO JE ZDRAVO – učilnica za gospodinjstvo (Ajda S.)

 
 
   
 
 

NARAVOSLOVNI DAN ZA UČENCE OD 6. DO 9. RAZREDA: DAN ZDRAVE ŠOLE

 
29. 3. 2021

V petek, 26. 3. 2021 smo na OŠ Medvode imeli Dan zdrave šole - naravoslovni dan za predmetno stopnjo. Učenci so sodelovali na teoretičnih  delavnicah -  Super jaz, v izvedbi organizacije No Excuse in na športnih aktivnostih v veliki, mali telovadnici in zunaj.

 

CILJI, ki smo jih realizirali:

·       izboljšati telesno samopodobo in posledično preprečiti motnje hranjenja pri mladostnicah in mladostnikih,

·       oblikovati pozitivno vrstniško okolje, ki bi lahko preprečilo razvoj nezadovoljstva z lastnim telesom ter spodbuditi mladostnike, da so kritični do pritiskov medijev, ki skušajo postavljati telesne standarde v družbi,

·       učiti mladostnike, da njihova vrednost ni odvisna od zunanjega izgleda, in poudarjati njihove pozitivne lastnosti,

·       vzpodbujanje k različnim oblikam gibanja.

Ajda Stupar, vodja naravoslovnega dne

 
 
 
 

NARAVOSLOVNI DAN: GOSTILNA V DOMAČI KUHINJI

 
30. 11. 2020

Četrtošolci so na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka svojo kuhinjo spremenili v gostilno in se preizkusili v vlogi kuharja, natakarja in pomivalca posode. Predstavljamo vam nekaj utrinkov s tega dne.

Na spodnji povezavi je Lenartov filmček o tem,  kako je ustvarjal na temo gostilne v domači kuhinji.

https://www.youtube.com/watch?v=htHf5hb2UoE

Besedilo: učiteljica Brigita Svoljšak

Fotografije: učenci 4. b razreda

 
 
     
 
 

NARAVOSLOVNI DAN PRVOŠOLCEV - OGLED ŽIVALSKEGA VRTA LJUBLJANA

 
29. 9. 2020
Za prvi naravoslovni dan prvošolcev pogosto izberemo ogled Živalskega vrta Ljubljana. Tudi današnji obisk je popestril neposreden stik z živalmi, v okviru enournega vodenja, pod vodstvom strokovnih delavcev živalskega vrta. Prav stik z živalmi je odpravil morebiten strah in predsodke. Tudi tokrat je bilo nekaj učencev, ki so po končani predstavitvi kraljevega pitona le-tega ovili okrog vratu. Učenci so izvedeli več tudi o podganah. Po končani uri smo se odpravili na prosti ogled živalskega vrta. Tudi tokrat sta nas navduševala morska leva, medveda, tigra in druge živali. Spoznali smo pestrost živalskega sveta. Naravoslovni dan je bil poučen in zanimiv.

Besedilo: Simona Omerzu

Fotografije: Simona Omerzu, Vlasta Sevčnikar

 
 
 
 
 

NARAVOSLOVNI DAN ZA 9. RAZRED - UREJANJE ZELENICE IN SADOVNJAKA

 
12. 6. 2020

V četrtek, 11. 6. 2020, so imeli učenci 9. razreda naravoslovni dan. Izvedli smo ga malo bolj praktično. Odločili smo se urediti grmovje na zelenici in sadovnjak. Učenci so bili pridni in naredili veliko. Dela pa je ostalo še za naslednje generacije.

Andrej Flajnik


 
 
    
 
 

NARAVOSLOVNI DAN na daljavo ZA UČENCE 6. razredov- 2. 6. 2020

 
30. 5. 2020

ND za učence 6. razredov bo potekal v tednu od 1. 6. do 5. 6. 2020. Izdelati boste morali herbarij travniških rastlin. Natančna navodila o izvedbi naravoslovnega dne so v spletni učilnici Naravoslovje in biologija.

Vodja ND Andrej Flajnik
 
 

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK IN DAN ZDRAVE ŠOLE, 15. 11. 2019

 

V petek, 15. 11. 2019, smo na OŠ Medvode izvedli Dan zdrave šole - naravoslovni dan za učence od 6. do 9. razreda. Istega dne smo imeli za vse učence naše šole tudi tradicionalni slovenski zajtrk.

Na ta dan smo vključili teme:

·         Zdrava prehrana (slovenski tradicionalni zajtrk).

·         Več gibanja v šoli (športne delavnice).

·         Vzgoja in izobraževanje v realnem in digitalnem svetu (No Excuse).

Učenci predmetne stopnje so aktivno sodelovali na teoretičnem predavanju v izvedbi organizacije NO excuse (Spletne face). Brez izgovora Slovenija je nacionalna mladinska organizacija v javnem interesu, ki stremi k pozitivni družbeni spremembi in osebnostni rasti mladih. S pomočjo neformalnega izobraževanja mlade spodbuja k družbeni participaciji in aktivaciji sovrstnikov. Spoznavali so športne veščine (ples, badminton, karate, zumba in funkcionalni trening) in pokušali tradicionalno slovensko hrano ( kruh, med, mleko, jabolka, pečena ajdova kaša z jabolki, prosena kaša s slivami, domač jabolčni sok, domač jogurt in ostale dobrote).

Slike povedo, da je bilo vzdušje zabavno, aktivnosti dinamične in pojedina okusna.

TIM ZDRAVE ŠOLE

 
 
 
 
 
  
 
 

NARAVOSLOVNI DAN PRVOŠOLCEV – OGLED ŽIVALSKEGA VRTA LJUBLJANA

 

Učiteljice 1. razreda pogosto za prvi naravoslovni dan izberemo ogled Živalskega vrta Ljubljana. Enourno vodenje pod vodstvom strokovnih delavcev živalskega vrta in neposreden stik z živalmi obisk popestri in pri nekaterih učencih odpravi tudi morebitni strah pred živaljo. Tudi tokrat je bilo kar nekaj učencev, ki so po končani predstavitvi kraljevega pitona, le-tega ovili okrog vratu. Imeli smo veliko srečo, da smo med učno uro lahko opazovali levitev kače. Učenci so izvedeli več o morskih prašičkih. Po končani učni uri smo odšli na ogled živalskega vrta. Tudi tokrat sta nas v predstavi z oskrbnikoma najbolj navduševala morska leva. S tem smo zaključili naš obisk živalskega vrta.

Besedilo: Simona Omerzu

Fotografije: Simona Omerzu, Vlasta Sevčnikar


 
 
 
     
 
 

NARAVOSLOVNI DAN za učence 5. razreda: VODA - VODNJAKI

 

V petek, 26. aprila, smo v sodelovanju z Javnim zavodom Sotočje - z vodjo Sabino Spanjol, izvedli naravoslovni dan za učence 5. razreda. Z delom smo pričeli v starem delu Medvod. Gospod Bertoncelj je učencem pokazal vodnjake in jih z razlago popeljal v čase, ko še niso imeli vodovoda. Ogledali smo si ostanke vodnjakov, ki so bili pomemben vir pitne vode. Kar celo uro smo sledili zgodovinski razlagi o razvoju Medvod. Učenci so z zanimanjem sledili razlagi, čakala pa nas je še ustvarjalna delavnica v Klubu Jedro. Asistentki Javnega zavoda sta učencem ves čas pomagali pri izdelavi makete štirne – vodnjaka.

Z izdelki bodo učenci sodelovali  na razstavi o vodi, ki bo 16. 5. 2019 pred občino v Medvodah.

Pripravili: Majda in Tatjana


 
 
  
 
 

NARAVOSLOVNI DAN ZA UČENCE 2. RAZREDA- 25. 4. 2019

 

ŽIVLJENJE ČEBEL IN ČEBELARSTVO

V četrtek, 25. 4. 2019, so učenci 2. a in 2. b spoznavali življenje čebel in čebelarstvo. Dan je bil zelo zanimiv, saj so spoznali veliko zanimivih in novih stvari. Spoznali so pravega čebelarja, učitelja Andreja Flajnika, ki se je oblekel v pravo čebelarsko obleko in predstavil mnogo zanimivih dejstev o čebelah in čebelarstvu. Učenci so iz satnic izdelali tudi sveče, na koncu pa so naredili še svojo panjsko končnico.

 Zapisala: Urša Kržišnik

 
 
  
 
 

NARAVOSLOVNI DAN- 5. RAZRED, 26. 11. 2018

 

26. novembra smo se petošolci odpravili v naše glavno mesto. Nič kaj prijetno vreme za pouk na prostem - ob odhodu je deževalo. Naše delo se je začelo pod dežniki.

Za začetek smo si ogledali ostanke Emone - Emonca in sarkofag ob njem, ostanke rimske ceste v podhodu in maketo rimskega mesta.

V hramu kulture - Cankarjevem domu, smo pomalicali in rešili učni list.

Vreme se nas je usmililo in prenehalo je deževati. Pot smo nadaljevali v stari del mesta - pod grajski hrib.

Ogledali in prehodili smo vse tri dele srednjeveške Ljubljane: Novi trg, Stari trg in Mestni trg.

Na Mestnem trgu smo si ogledali tudi mestno hišo z vodnjakom na dvorišču. Tu smo si postregli s čajem, ki se nam je že pošteno prilegel.

Sprehodili smo se še čez tržnico, pokukali v ribarnico in si pri tem zatiskali nosove.

Šli smo še čez Mesarski most s ključavnicami prijateljstva in ljubezni za vedno. Zadnja postojanka - Prešernov trg in Tromostovje.

Dopoldne je hitro minilo, prav tako vožnja v domači kraj.

Zapisali in fotografirali: Majda in Tatjana

 
 
     
 
 

DAN ZDRAVE ŠOLE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 

V petek, 16. novembra 2018, smo na šoli izvedli Dan zdrave šole. V preteklih letih se je ta naravoslovni dan za predmetno stopnjo imenoval Dan preventive, ob 10. obletnici delovanja v okviru Slovenske mreže zdravih šol, pa smo se odločili ta posebni dan preimenovati.

Temi letošnjega dneva sta bili gibanje in varna raba interneta. V goste smo povabili predavatelje iz podjetja Osi, ki imajo dolgoletne izkušnje na področju informacijske varnosti. Športne delavnice je izvedla Judo akademija, trenerji Tee balla, 1.f letnik Gimnazije Šentvid, ki je učence učil njihov “krstni ples”, za kondicijsko pripravo je poskrbel trener Dejan, kot presenečenje pa nas je obiskala še plesno-navijaška skupina gimnazije Šentvid.

Pred samimi delavnicami so učenci predmetne stopnje v mešanih skupinah iskali moto oz. slogan Zdrave šole. Njihove ideje smo razstavili na spodnjem hodniku pri dežurnih učencih.

V kuhinji so nam pripravili odlično pokušino tradicionalnih slovenskih jedi, na hodniku pa nas je pričakala tudi čisto nova scena “Slovenski tradicionalni zajtrk” v izvedbi gospe Pintar in učencev, ki obiskujejo likovne delavnice.

 

Ob zaključku dneva zdrave šole smo učencem razdelili anonimne vprašalnike, ki so pokazali, da je bil večini ta dan všeč (56% učencev je delo v skupini ocenilo dobro, skoraj 20% celo odlično), športne dejavnosti so bile 62% učencev zelo všeč, 38% srednje všeč in 16% niso bile všeč. Glavna spoznanja učencev z delavnic o varni rabi interneta bodo objavljena na oglasni deski Zdrave šole.

 

Povprečna ocena tega dneva s strani učencev je 3,9 (od 5).

 

Tim Zdrave šole 

 
 
 
 
 
 
 

NARAVOSLOVNI DAN ZA 3. RAZRED - GOZD JESENI

 

Učenci tretjega razreda so se v ponedeljek, 22. 10. 2018, odpravili na poučni sprehod v gozd. Na poti do gozda so se ustavili še v drevesnici in si ogledali različne vrste grmovnic in dreves. Ko so prišli v gozd, so ga najprej začutili preko svojih čutil (potipali so debla, vonjali, prepoznavali posamezne vrste dreves, opazovali podrast in poslušali raznovrstne zvoke). Nato so se razdelili v skupine in gozd preko nalog podrobneje spoznavali – določali so starost drevesa, uporabnost različnih drevesnih vrst, opazovali življenje v tleh ipd. Po  vrnitvi v razred so predstavili delo v skupinah in utrjevali svoje znanje ob reševanju učnih listov. 

Simona Špik


 
   
 
 

NARAVOSLOVNI DAN ZA 1. R.- OGLED ŽIVALSKEGA VRTA, 12. 10. 2018

 

Lepi jesenski dnevi kar kličejo na sprehod v naravo. Zaradi pozitivnih izkušenj učiteljice prvih razredov za 1. naravoslovni dan pogosto izberemo obisk in ogled Živalskega vrta Ljubljana. Enourno vodenje pod vodstvom strokovnih sodelavcev Živalskega vrta in neposreden stik z živalmi obisk popestri in pri nekaterih učencih odpravi tudi morebitni strah pred živaljo. Tudi tokrat je bilo kar nekaj učencev, ki so po končani predstavitvi kače kačo ovili okrog vratu. Poleg kače so učenci izvedeli več o grlicah. Po končani učni uri so učenci odšli na ogled Živalskega vrta v spremstvu učiteljic. Po dveh urah in pol ogleda smo se polni novih izkušenj in vtisov vrnili v šolo.

Napisala: Simona Omerzu

Fotografije: Simona Omerzu, Vlasta Sevčnikar in Ivan Esenko