KULTURNA USTVARJALNICA – dan dejavnosti v 4. razredu

 
24. 5. 2022

Četrtošolci smo se v petek, 20. 5. 2022, skupaj z učitelji udeležili Medvoškega kulturnega festivala. Na različnih delavnicah so nam mentorji odlično predstavili dediščino medvoških krajev in domačih legend, preko časovnega stroja smo potovali v preteklost ali v oddaljene kraje na koncu pa smo tudi zaplesali. Tega dne zagotovo ne bomo pozabili. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam na zabaven način približali zgodovino našega kraja.

https://drive.google.com/file/d/1kntVNUA9VUv9y2kAMnHb52D5NDrrwCNI/view?usp=sharing

Fotografije in besedilo: Brigita Svoljšak

 
   
 
 

KULTURNI DAN NA PREDMETNI STOPNJI

 
24. 2. 2023

Na pustni torek, 21. februarja 2023, smo imeli učenci predmetne stopnje v Cankarjevem domu kulturni dan.

Vsi razredi smo si z vodiči ogledali razstavo z naslovom V vrtincu sprememb, ki jo je naša največja kulturna in kongresna ustanova priredila v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije. Na začetku smo si ogledali kratek film o nastanku Zemlje. Na steni smo videli časovnico celotne zgodovine živih bitij na našem planetu. Lepo je bilo prikazano, kako so se iz preprostih enoceličnih organizmov razvila kompleksna bitja, kot je človek. Nato smo si ogledali še spremembe v različnih življenjskih okoljih:  v gorah, v vodi, v gozdu, v jamah in na travniku. Pogledali smo video o nastanku gora; razloženo nam je bilo, kako so se gorske živali prilagodile na okolje. Na shemi prehranjevalne verige vodnih živali smo videli, kako lahko že majhna sprememba vpliva na celoten splet okoliščin. Našo pozornost je najbolj pritegnila majhna sobica, v kateri smo videli, kako izgleda gozd, poln živali, ponoči, in kako podnevi.

8. in 9. razredi smo si nato ogledali predstavo Reformatorji na odru, 6. in 7. pa predstavo Za devetimi gorami. Marsikaj smo se naučili, predvsem pa smo se zabavali ob odličnem igranju Nika Škrleca in Boštjana Gorenca Pižame. Vživela sta se v Jurija Dalmatina in Adama Bohoriča, dva pomembna protestanta, ki sta veliko prispevala k razvoju slovenščine. Pritegnila sta našo pozornost in marsikomu pomagala, da si lažje predstavlja, kako je bilo s slovenščino v 16. stoletju.

Deveta razreda pa sta imela ta dan prav poseben ogled – predstavitev orgel v Gallusovi dvorani. Najprej nam je bila predstavljena zgodovina orgel na splošno. Potem pa smo izvedeli veliko tehničnih podatkov točno o teh samih, npr. da imajo 8000 piščali in so s tem največje orgle v Sloveniji. Seveda nam je organist nanje tudi nekaj zaigral. Ob mogočnih zvokih tega inštrumenta se ti kar naježi koža. Najbolj zabaven del pa je bil, ko smo lahko tudi sami poskusili kaj zaigrati na to edinstveno glasbilo.

Prepričan sem, da bo ta kulturni dan ostal veliki večini učencev v prijetnem spominu.

Maks Jelovčan, 9.A

Fotografije: Suzana Oroz


V torek, 21. 2. 2023, smo se odpravili v Cankarjev dom. Pred šolo smo se zbrali ob 8.00, razdelili malico, ter odšli na parkirišče, kjer smo počakali avtobus, ki nas je odpeljal pred Cankarjev dom. Tam smo si za začetek v Štihovi dvorani ogledali glasbeno-pripovedovalno predstavo Anje Štefan. Na glasbilih sta jo spremljala Janez Dovč na harmoniki in Boštjan Gombač, ki je igral na kljunasto flavto, pojočo žago in še cel kup inštrumentov, ki jih še nikoli v življenju nisem videla. Predstava mi je bila zelo všeč, saj so bile pravljice zanimive in vsaka je imela poučen nauk. Po malici smo si šli ogledat razstavo z naslovom V vrtincu sprememb. Najprej so nam zavrteli posnetek o tem, kako je nastala Zemlja, ter časovni trak, na katerem so bila predstavljena tudi množična izumrtja živalskih vrst. Nato smo od blizu spoznali značilna naravna okolja (gore, morje, reke, gozd, podzemlje in travniki) ter tudi to, kako jih človek spreminja. Ob zaključku razstave smo se sprehodili še skozi tunel z vprašanji, ki so ti namignila ali kot zemljan dobro ravnaš z Zemljo in kako lahko to izboljša+š. Razstava je izgledala zanimiva, vendar pa smo imeli na voljo premalo časa, da bi si jo v miru podrobno ogledali. Za konec smo si pogledali, kako je zasnovan Cankarjev dom, koliko dvoran ima, katera dvorana je največja ipd. Najprej nam je vodnica povedala nekaj o izgradnji Cankarjevega doma. Npr. da je kot ledena gora: veliko več ga je pod zemljo kot nad njo. Nato smo si šli ogledat Linhartovo dvorano, ki je rdeča ter Gallusovo dvorano, ki je največja dvorana v domu, s kar tremi premičnimi odri in največjimi orglami v Sloveniji. Gallusova dvorana mi je bila zelo zelo všeč in zelo navdihujoče si je predstavljati igrati na odru tako veličastne razprodane dvorane. Po tem nas je avtobus odpeljal nazaj do šole in kulturni dan je bil zaključen.


Dia Repnik, 6. B


Fotografije: Tanja Trček

 
 
    
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE 8. RAZREDA

 
17. 11. 2022

V torek, 15. 11. 2022, smo se osmi razredi ob 7.55 zbrali pred šolo, vzeli malico in odšli na avtobus. Naša prva postojanka je bila NARODNA IN UNIVEZITETNA KNJIŽNICA oz. NUK. Ogledali smo si sobo, v kateri smo izvedeli več o zgodovini knjižnice, nato pa smo si ogledali še zunanjost.

Nato smo se odpravili v Slovensko FILHARMONIJO. Najprej smo si ogledali malo dvorano Slavka Ostrca, nato pa še veliko dvorano Marjana Kozine, kjer smo poslušali del vaje pevskega zbora. Po pesmi smo si ogledali še velike orgle, ki  smo jim tudi prisluhnili, saj nam jih je organist predstavil in tudi nekaj zaigral.

Naša zadnja postojanka je bil Cankarjev dom. Tam smo poslušali koncert orkestra Slovenske filharmonije z naslovom GLASBENE REKE. Zvok glasbe so spremljale baletke, ki so res čudovito plesale. Po koncertu smo se odpravili nazaj v šolo in domov.

Zapisala: Kaja Bukovšak, 8. a

Fotografije: Bernarda Rakar

 
 
 
 

KULTURNI DAN V 6. RAZREDU- NARODNA GALERIJA V LJUBLJANI

 
21. 10. 2022

V torek, 18. 10. 2022, smo 6. razredi imeli kulturni dan. Zjutraj smo se v šoli zbrali ob 7:30 in imeli delavnice, kjer smo risali po opazovanju. Nato smo se z avtobusom odpravili do Ljubljane.  Sprehodili smo se po Tivoliju do Jakopičevega sprehajališča. Tam smo pojedli malico, nato pa smo se odpravili do Narodne galerije.

V Narodni galeriji smo videli veliko slik in kipov. Med ogledovanjem smo reševali delovni zvezek. Po ogledu galerije smo odšli proti avtobusu. Šli smo mimo SNG Opere in baleta Ljubljana in nato končno prispeli do avtobusa. V šolo smo prispeli okoli 12:30.

Kulturni dan nam je bil zelo všeč.

Nejka Homec in Maja Jelovčan, 6. a

Fotografije: Tina Brilej

 
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 6. DO 9. RAZREDA

 
3. 5. 2022


EKSKURZIJA SEDMIH RAZREDOV NAŠE ŠOLE NA DOLENJSKO

V torek, 26. 4. 2022, smo se učenci sedmih razredov odpravili po poteh Josipa Jurčiča in Frana Levstika.

Zjutraj smo se najprej odpeljali v vas Muljava, kjer se je rodil Josip Jurčič. Ogledali smo si njegovo domačijo, kjer je odraščal, in spoznali njegovo življenje. Tam smo imeli tudi malico. Nato smo se odpeljali v Velike Lašče. Tam je odraščal Fran Levstik. Spoznali smo njegovo življenjsko zgodbo. Ogledali smo si nekaj njegovih del. Nato smo se odpeljali do gradu Turjak. Vodnik po gradu nam je predstavil življenje takratnih ljudi,  ogledali smo si  grajske ječe.  Z veliko novega znanja smo se vrnili nazaj v Medvode.

Pija Podjed, 7.a

EKSKURZIJA DEVETIH RAZREDOV NA KRAS

Na deževno jutro smo se odpeljali proti Primorski. Najprej smo si ogledali Sežano, rojstni kraj Srečka Kosovela. Na vodenem literarnem sprehodu od sežanske železniške postaje do Kosovelove spominske sobe so učenci brali njegove pesmi in spoznavali zanimivo pesnikovo življenje, njegovo bogato literarno ustvarjanje in iskali sledi, ki jih je pustil v ustvarjanju drugih. Na poti smo zbirali vtise o mestu in
sestavljali zgodbo pesnikovega življenja ter literarnega ustvarjanja. Ustavili smo se tudi v Kosovelovi spominski sobi v Kosovelovem domu, kjer so nas pogostili s piškoti in čajem. Potem smo se odpeljali v Tomaj, kjer smo si ogledali Kosovelovo domačijo in obiskali grob, kjer je pokopan. Na Kosovelovi domačiji so nam med drugim pokazali njegovo violino, ki ni imela več strun, zato se nanjo ni dalo igrati, in klavir, ki je bil sicer zelo razglašen, vendar je vodička dovolila nanj igrati. Urban nam je zaigral dve pesmi. Nagradili smo ga z bučnim aplavzom.
Vreme je držalo z nami: niti enkrat nam ni bilo potrebno odpreti dežnika, saj je deževalo le takrat, ko smo se peljali z avtobusom. Utrujeni in polni novih vtisov smo se vrnili nazaj v šolo.

Zapisala Tanja Trček

EKSKURZIJA OSMIH RAZREDOV NA GORENJSKO

V torek, 26. 4. 2022 smo se osmošolci podali po poteh kulturne dediščine. Najprej smo obiskali Prešernovo hišo v Kranju in Gorenjski muzej, kjer smo si ogledali zbirko 'Kultura 19. stoletja'. Nato smo se podali v Prešernov gaj, kjer je pokopan naš največji pesnik France Prešeren, tam pa najdemo tudi nagrobnik pesnika Simona Jenka, spominsko obeležje izumitelju fotografije na steklo Janezu Puharju ter spomenik bazoviškim žrtvam, ki je prvi antifašistični spomenik v Evropi.

Nadalje nas je pot odpeljala v Vrbo, kjer smo si ogledali zanimivo predstavitev rojstne hiše Franceta Prešerna ter časa, v katerem je bival.

V domačiji Matije Čopa v Žirovnici smo si ogledali predstavitev okraja, kjer poleg dveh že omenjenih domovanj, najdemo še Finžgarjevo domačijo ter znameniti čebelnjak Antona Janše.

Polni vtisov smo se vrnili v Medvode in se veselili prvomajskih počitnic.

Zapisala Suzana Oroz

                  

 
 
 
 
 
 
 

KD za 1. in 4. razred: IZDELAVA ZVOČIL- CAJON

 
10. 4. 2022

Prvošolci in četrtošolci so usvajali posebne ritmične vzorce in zaigrali na svoj pizza cajon.

https://drive.google.com/file/d/1-60GzDyOQKvezBNw7IyMX3l3FM7g2PBV/view?usp=sharing

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak, Vlasta Sevčnikar, Ana Jurca

 
 
  
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 6. DO 9. RAZREDA

 
16. 3. 2022

Ogledali smo si gledališko predstavo Super, da smo različni. Izvedli so jo člani Društva za boljši svet. Osnovni namen tega društva je promocija človeških vrednot in s tem posledično izboljšanje kvalitete življenja ter medsebojnih odnosov na vseh nivojih življenja.

Učenci so potem z učitelji analizirali vsebino predstave in razvijali teme o strpnosti, solidarnosti in nenasilju. Sodelovali so tudi v delavnici Beseda lahko močneje udari kakor pest, kjer so na konkretnih primerih razmišljali o medsebojnih odnosih.

Posvetili smo se tudi projektu Teden pisanja z roko 2022. Pisanje z roko je pomembno za boljši spomin, ustvarjalnost, dolgotrajnejšo pozornost, celovitejše delovanje možganov, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši, … Zato so učenci vadili pisanje z roko s pisanimi črkami in poskušali napisati nekaj povedi na osrednjo temo Z roko pišem, ker … ali pisanje z roko obeležiti na drugačen način. Nastalo je nekaj zanimivih izdelkov.

Sonja Nastran,

vodja kulturnega dne

 
 
 

V POČASTITEV SLOVENSKEGA KULTURNEGA PRAZNIKA (8. FEBRUAR)

 
4. 2. 2022

Dragi učenci, učitelji, ravnateljica in ostali delavci naše šole!

Leto je ponovno zavrtelo svoje kolo in tako je pred nami zopet praznovanje dneva slovenske kulture, praznovanje Prešernovega dne!

Verjeti je, da se pri sebi vse prevečkrat sprašujete, kaj početi na ta(k) dan, kako ga preživeti, zakaj smo sploh domá oz. zakaj ni pouka in službe na ta dan.

Nešteto desetletij je že preteklo, odkar smo Slovenci prepoznali veličino našega prvega slovenskega pesnika evropskega formata – Franceta Prešerna, se odločili, da njemu in sebi podarimo en dan v letu, ko se vsaj poskusimo vprašati, ali nas, Slovence, med seboj druži še kaj več kot to, da bivamo v isti deželi – čeprav tudi to šteje.

Odgovor je seveda pritrdilen: družijo nas predvsem jezik, skupna preteklost, skupna junaštva, običaji, pogledi na življenje in svet, skupne vrednote, dandanes pa seveda skupna država.

Dragi prijatelji, na ta(k) dan, kot je slovenski kulturni praznik – 8. februar – bi se naj naše vsakdanje življenje za trenutek ustavilo, da se pomirimo, pri sebi razmislimo, kdo smo, kam gremo, kaj želimo. Na Prešernov dan naj ne bi sedeli doma, morda zgolj odšli v naravo po sveži zrak in ekološko uteho – ne! Gre za dan, ko so v naši državi vsa vrata kulturnih ustanov – muzejev, galerij, koncertnih in gledaliških dvoran, nato knjigarn ter knjižnic – odprta, s tem namenom, da jih vsak Slovenec obišče, začuti trenutek narodovega zaklada, se zavé svojih korenin, napolni svoje srce! Gre za dan, ko je po navadi organizirano obilo kulturnih dogodkov, ki potrebujejo samo našo prisotnost, našo voljo, naš pristanek – biti Slovenec v pravem pomenu besede.

V torek, prijatelji, bo ta dan – ne prespimo ga! Domovina potrebuje pogumnega, budnega in smelega državljana, ki vé, kaj je dolžan svoji deželi in svojemu narodu.

Spoštovani, vse dobro ob letošnjem dnevu slovenske kulture in še na mnoga leta!!!

Peter Lipavšek


Na spodnji povezavi lahko poslušate posnetek Zdravljice, ki jo je na violino zaigrala učenka 6. a razreda Petra Skale Demšar.

20220202_181121.m4a
 
  
 
 

PRAVLJIČNA URICA ZA 1., 2. IN 3. RAZRED

 
4. 1. 2022

Za zaključek veselega decembra smo v četrtek, 23. 12. 2022 v goste povabili pripovedovalko Špelo Frlic. Gospa Špela Frlic je moderatorka, performerka in vodja pripovedovalskega festivala. Sama se je predstavila, da je njeno delo pripovedovanje pravljic. Učence in učiteljice je z zanimivim pripovedovanjem popeljala v svet hudičev, trolov in starih legend. Pripovedovanje je bilo tako zanimivo in napeto, da smo za nekaj trenutkov vsi utihnili in prisluhnili.

Zapisala in fotografirala Veronika Jenko

 
   
 
 

KULTURNI DAN V 5. RAZREDU- GROHARJEVA DOMAČIJA

 
22. 10. 2021

V četrtek, 21. oktobra 2021 so se učenci 5. A in 5. B odpravili na kulturni dan, v Groharjevo hišo, ki stoji v idilični visokogorski vasici Sorica. Pot nas je vodila skozi Škofjeloško hribovje, ki nas je med potjo razvajalo s pogledom na zelene travnike, škrlatno rdeča drevesa in na bistro hudourniško Selško Soro. Skozi ovinke, ki so nam razkrivali čudovite jesenske barve, smo se pripeljali do odmaknjene, slikovite in prelepe vasice Sorica, kjer so nas toplo sprejeli oskrbniki Groharjeve hiše. Učenci so se v dveh ločenih skupinah v likovnem delu, učili risanja portreta, narisali so portret slovenskega slikarja Ivana Groharja. V glasbenem delu kulturnega dne, pa so se vsi preizkusili v igranju na glasbila. Učenci so navdušeno sledili navodilom glasbenega učitelja in nastal je pravi orkester, ki si je nadel tudi ime »Groharjeva banda«. Na koncu so si prislužili aplavz in pohvale učitelja, in se z nasmejanimi in zadovoljnimi obrazi vrnili v šolo. Morda se je prav na ta kulturni dan med petošolci OŠ Medvode, rodil kak bodoči umetnik.

 
   
 
 

PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

 
5. 2. 2021

Portrete Franceta Prešerna so narisali učenci 4. a in 4. b razreda pod vodstvom učiteljic Barbare Tršan in Brigite Svoljšak.

 
 
    
 
 

KULTURNI DAN V 4. RAZREDU- ZELIŠČA MALE ČAROVNICE

 

17. 12. 2020

V petek, 11. 12., smo imeli četrtošolci kulturni dan. S pomočjo čarovnice Lenčke smo spoznali prednosti zelišč in izvedeli, da je belo omelo eden izmed božičnih simbolov. Vemo pa tudi, kako se naredi kis štirih tolovajev, ki poskrbi za odpornost. Po lutkovni predstavi smo izdelovali lutke.

Učiteljici Barbara Tršan in Brigita Svoljšak


 
    
 
 

KULTURNI DAN V 2. RAZREDU

 
9. 12. 2020

Danes so imeli učenci kulturni dan. Najprej smo prebrali pravljico Nekega zimskega dne nato pa so se učenci udobno namesitli v domači kinodvorani in si ogledi čudovito risanko Trnovo robidovje - Zimska zgodba. Ker je zunaj zaradi dežja snega bolj malo, so naredili snežaka kar iz nogavic. Učenci so pri delu uživali in nastali so čudoviti snežaki.

Urša Kržišnik
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

KULTURNI DAN – OBISK V NARODNI GALERIJI TER RAZISKOVALNO DELO Z DELAVNICO

 
13. 10. 2020

6. 10. 2020, so se učenci 6. razredov odpravili v  Ljubljano, v kulturni hram, v Narodno galerijo, ki hrani zbirko slik slovenske umetnosti od srednjega veka do impresionizma. Po prihodu v Ljubljano so učenci v miru pojedli malico in se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču, kjer je postavljena razstava na prostem.  Na poti do Narodne galerije, so učenci videli kip Riharda Jakopiča, med drugim tudi kip »Razpad kozmosa« od kiparja, ki je živel v Medvodah, Franca Rotarja. Ta kip stoji pred Moderno galerijo s še drugimi slovenskimi kipi slovenskih kiparjev.  Na drugi strani so učenci videli odkrit kip Primoža Trubarja, kiparja Frana Bernkerja. Sledil je obisk Narodne galerije, kjer so vodiči zelo dobro predstavili značilnosti slikarskih slogov; od srednjega veka – gotike do impresionizma v 20. stoletju, s poudarkom na motivih. V raziskovalnem delu so se srečali s slovenskim ljudskim slovstvom ter poznali Legendo o nastanku Šmarne gore, Legendo o Zlatorogu ter Legendo o nastanku Bohinjskega jezera. Na delavnici so izdelovali lutke na palčkah, s katerimi bodo v šoli pri pouku odigrali zgodbo iz legend. Ker nas je vreme razveselilo tudi z lepim vremenom, so učenci na prostem lahko tudi risali pročelje Narodne galerije.

Zapisala: učiteljica Mojca Pintar

 
   
 
 

KULTURNI DAN na daljavo ZA UČENCE OD 6. DO 9. RAZREDA

 
20. 4. 2020

V petek, 24. 4. 2020 bo za učence predmetne stopnje kulturni dan. Ogledali si bomo predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana, in sicer:
  • Kit na plaži ali Tajno društvo PGC (učenci 6. in 7. razreda), 
  • Vihar v glavi (učenci 8. in 9. razreda). 
Več o poteku kulturnega dne pa si preberite v priloženih priponkah ali pa v spletnih učilnicah.
Navodila za KD 6. in 7. razred.pdf
Navodila za KD 8. in 9. razred.pdf
 
 

OPERNA PRAVLJICA Janko in Metka

 
Učenci od 1. do 5. razreda so si lahko v petek, 7. februarja, ogledali odlično operno pravljico Janko in Metka v izvedbi sopranistke Eve Černe in tenorista Klemna Torkarja.

Izbirčna Janko in Metka dokončno načneta živce mačehe in očeta, saj kljub pomanjkanju ne marata jesti zelenjavne juhe. V gozdu ju na limanice ujame čarovnica Leopoldina, nekdanja slavna operna pevka. Medtem ko se Janko redi v hlevčku, Leopoldina Metko nauči skuhati najboljšo zelenjavno juho na svetu. Razplet je seveda znan, Janko in Metka pa se odpravita domov z novim znanjem in bolj spoštljiva do truda svojih staršev.Izbirčna Janko in Metka dokončno načneta živce mačehe in očeta, saj kljub pomanjkanju ne marata jesti zelenjavne juhe. V gozdu ju na limanice ujame čarovnica Leopoldina, nekdanja slavna operna pevka. Medtem ko se Janko redi v hlevčku, Leopoldina Metko nauči skuhati najboljšo zelenjavno juho na svetu. Razplet je seveda znan, Janko in Metka pa se odpravita domov z novim znanjem in bolj spoštljiva do truda svojih staršev.
Fotografije: Damjana Šubic
 
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE 9. RAZREDA, 30. 1. 2020

 

Z mestnim avtobusom smo se v četrtek, 30. januarja, devetošolci odpravili v Ljubljano, kjer nas je najprej čakal ogled opere. Ker je bil ogled voden, smo izvedeli marsikaj o tem, kaj vse je potrebno za nastanek predstave. Po ogledu zaodrja, odra, scenskega dvigala in scenskih skladišč smo se odpravili v Cankarjev dom. Tudi tam smo imeli voden ogled. Ne vedo vsi, zakaj je recimo strop na hodniku tako nizek, mi pač. Med ogledom dvoran smo se tudi malo nasmejali vsem, ki so se v hodnikih zaodrja že izgubili. V Linhartovi dvorani nas je čakal Jazz koncert z naslovom: Sprehod skozi zgodovino Jazz-a. To je bil tudi osrednji dogodek našega kulturnega dne, po koncu smo se le še odpravili v Glasbeno matico. Študentka nam je zaigrala Griegovo šaljivko na klavir, potem pa smo odšli nazaj proti šoli.

Maša Oblak, 9. A


 
   
 
 

KULTURNI DAN – OBISK V NARODNI GALERIJI Z DELAVNICO GRAFIKE

 

Kulturni dan je bil vsebinsko in organizacijsko izpeljan zelo dobro. Na cesti ni bilo pretiranih zastojev, tako smo prispeli v Ljubljano pravočasno. Učenci so v miru pojedli malico in se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču, kjer je postavljena razstava z naslovom "Plečnikove stavbe v fotografiji". Sledil je obisk Narodne galerije, kjer so vodiči zelo dobro predstavili značilnosti slikarskih slogov: od srednjega veka – gotike do impresionizma v 20. stoletju. Na delavnici so nam predstavili Mušičev opus grafik s poudarkom na brezskrbnem otroštvu in trpkem obdobje vojnega časa, ki ga je avtor preživel v koncentracijskem taborišču. Na podlagi tega so učenci izdelovali grafiko v globokem tisku in spoznali tehniko suhe igle.

Zapisala: Mojca Pintar

 
  
 
 

GLASBENI KULTURNI DAN ZA OSMOŠOLCE, 12. 11. 2019

 

V torek, 12. novembra 2019, smo se odpravili v Ljubljano. Mimo Križank in spomenika neznanemu junaku v spomin na ilirske province, smo se sprehodili po Vegovi ulici. Tam smo v aleji skladateljev prepoznavali doprsne kipe slavnih komponistov. Na Kongresnem trgu smo si ogledali fasade sedeža Univerze v Ljubljani, Slovenske filharmonije in Uršulinske cerkve s samostanom ter izvedeli nekaj o njihovi preteklosti in sedanjosti. Vodička nas je popeljala po stavbi Slovenske filharmonije, kjer smo bili navzoči na vaji poklicnega zbora slovenske filharmonije, ter na predstavitvi orgel.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma smo poslušali orkester Slovenske filharmonije z naslovom GLASBENE REKE in poslušali dela :
Georga Friedricha HÄNDELA, Bedricha SMETANE, Danila BUČARJA in Johanna STRAUSSA ml. Sodelovali so baletni plesalci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana; dirigiral je Slaven Kulenović. Program je povezoval Juš Milčinski.

Klub dežju smo preživeli zanimivo dopoldne.

Besedilo: Bernarda Rakar

Fotografije: Nik Jamnik, 8.b

 
 
     
 
 

LIKOVNO – GLASBENI KULTURNI DAN ZA 7. RAZRED, 15. 10. 2019

 

V torek, 15. 10. 2019, so imeli učenci 7. razreda, pester likovno – glasbeni kulturni dan. Na poti do Ljubljane ni bilo pretiranih zastojev, tako smo v Ljubljano prispeli pravočasno. Učenci so v miru pojedli malico in se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču, kjer je postavljena razstava z naslovom "Matematika in fizika v sliki".

Sledil je obisk Moderne galerije. Odprli so nam pol ure pred uradnim časom, tako smo z obema razredoma pričeli hkrati. Ena skupina je imela delavnice, druga ogled na razstavi in potem sta se skupini zamenjali. Na razstavi so vodiči zelo dobro predstavili značilnosti slikarskih slogov; impresionizem, ekspresionizem in konstruktiviziem. Na delavnici so nam predstavili Černigojev portret pesnika Srečka Kosovela in njegovo poezijo. Na podlagi tega so učenci po skupinah izdelovali animacijo. Zmontirane filmčke animacij si bomo lahko ogledali na šoli.

Sledil je odhod v Cankarjev dom, kjer so si učenci ogledali koncert z naslovom »Čudoviti svet glasbil«. Na humoren način, pod vodstvom znanega komentatorja »Pižame«, so učenci spoznali vse inštrumente, ki jih uporabljajo v Simfoničnem orkestru v Ljubljani.  V največji dvorani Cankarjevega doma so v živo doživeli pravo glasbeno poslastico in spoznali pojme: tema, variacija in fuga.

Zapisala: Mojca Pintar

 
   
 
 

KULTURNI DAN NA PREDMETNI STOPNJI- 16. 4. 2019

KD 6. razred- 16.4.docx
KD 7. razred- 16.4.doc
KD 8. razred- 16.4.docx
KD 9. razred- 16.4.docx
 
 
 
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 1. do 5. RAZREDA

 

V soboto, 2. februarja 2019, smo v okviru kulturnega dneva na razredni stopnji, gostili Ekološko – kulturno društvo za boljši svet z gledališko predstavo Moja prva knjiga ter z delavnicami z naslovom Pravljica o nenasilju ter Komunikacija.

Predstavniki društva so učencem od 1. do 5. razreda z gledališko predstavo, z improviziranim odrom in kostumi ter z veliko domišljije, sporočili, da prosti čas lahko lepo in koristno preživljamo tudi ob knjigah in ne samo ob tablicah, telefonih, računalnikih in televiziji.

Na delavnicah, ki so potekale po razredih, pa so nastopajoči, ob različnih socialnih igrah, z veliko zavzetosti in dobre volje, učencem  prikazali, kako se lahko z več empatije in sočutja nenasilno vedejo do sovrstnikov, sprejemajo drugačnost ter izboljšajo medsebojne odnose.

Nastopajoči so učence nasmejali ter jih spravili v dobro voljo.

                                                                                                                        Irena Humek Kok

 
 
 
 

KULTURNI DAN NA GROHARJEVI DOMAČIJI

 
Četrtek,18.10.2018 smo petošolci izkoristili za kulturni dan. Odpeljali smo se na Groharjevo domačijo v Sorico. Tu je živel slovenski slikar Ivan Grohar, poznan po sliki Sejalec.

Prijazno nas je sprejel učitelj Gašper in nas najprej popeljal v svet glasbe. V glasbeni delavnici smo zaigrali kot glasbena skupina, iz glasbil smo izvabili uglašene melodije.

V drugem delu pa smo se v likovnem ateljeju lotili risanja s svinčniki. Nastalo je veliko zares dobrih risb, ki nam bodo ostale za spomin.

Dopoldne je bilo zelo poučno in ustvarjalno.

Pripravili: Majda Šetina Čarman in Tatjana Kernič