Erasmus+ KA229, 2018-2021

 

Projekt Erasmus+ KA229, "Connect", 2018 - 2021

Tu boste našli povezave do spletnih strani o izvedenih mobilnostih, galerije, gradiva.../Links to Erasmus+ website, galleries, materials...

http://www.os-medvode.si/default.aspx?section=erasmus

Mobilnost "Italija, 27. 1. - 2. 2. 2019"
https://sites.google.com/view/erasmus-ka229-italija/

Mobilnost "Poljska, 19. - 25. 5. 2019"
https://sites.google.com/view/erasmus-ka-229-poljska/

Mobilnost "Slovenija, 13. - 19. 10. 2019"
https://sites.google.com/view/erasmusplusmedvode/home

Mobilnost "Turčija, 25. - 31. 7. 2021"

https://sites.google.com/view/erasmus-ka-229-turkey/

E-zbirka Erasmus+
 
 

5. MOBILNOST Erasmus+ KA229, Istanbul, Turčija

 

V tednu od 25. 7. do 31. 7. so se štiri učiteljice OŠ Medvode udeležile še zadnje mobilnosti v okviru projekta Erasmus+ KA229, "Connect".

Sedem dnevni program, ki ga je za 22 učiteljev iz Bolgarije, Italije, Poljske in Slovenije pripravila istanbulska šola je bil izredno zanimiv, delaven in poučen za vse nas. Dorekli smo še zadnje podrobnosti, kako bomo zaključili projekt, se domenili o oddaji potrebnih gradiv in si v sedmih dneh ogledali delček Istanbula in spoznavali turško kulturo, hrano, arhitekturo in se učili turškega jezika in turških ljudskih plesov, se srečali s predstavniki okrožja Atasehir in odgovornimi na oddelku za izobraževnje. 

Hvala Mujgan Ilhan in njeni ekipi za vse delo in trud, ki so opravili v tem tednu, ki je bil v vseh pogledih za nas čudovita izkušnja.

Hvala tudi vodstvu OŠ Medvode, računovodkinji gospe Šifrar in poslovnima sekretarkama gospema Nataši Sojar in Jeri Jerala za vso pomoč pri organizaciji izmenjave.Učiteljice Marija, Katarina, Tanja in Andreja
New Turkey programme (1).docx
E-zbirka Erasmus+
 
 
 
 
    
 
 

Bolgarija na spletu - srečanje Erasmus+, 12.-16. 4. 2021

 

Srečanje vseh Erasmus+ partnerskih držav na Zoomu

Bolgarija »on-line«, 12. – 16. 4. 2021

Ker nam jo je v letu 2020 pošteno zagodla "Korona" in je bilo  naše srečanje v Bolgariji v okviru Erasmus+ projekta odpovedano, smo koordinatorji stopili v akcijo in organizirali srečanje na spletu.

Tema srečanja so bile znane osebnosti ter navade in običaji sodelujočih držav.

Tako smo se v tednu od 12. do 16. 4. vsak dan ob 12.00 dobili na Zoomu in v treh urah izvedli vse zastavljene aktivnosti. Na srečanju je sodelovalo 9 deklet, učenk 7. in 8. razreda ter 5 učiteljev.

Spoznali smo kulturno-zgodovinske-geografske značilnosti vseh sodelujočih držav, se spoznali s sodelujočimi učenci, risali majice v programu Krita, na temo slavnih in znanih oseb, pokazali zanimive slovenske predmete – terilnik orehov, ragljo in pristno slovensko pašteto Argeto J, predstavili Tino Maze, tradicijo PUSTA, si ogledali filme o Bolgariji, reševali Kahoot kviz, risali tradicionalne bolgarske vzorce, plesali in zapisali vtise o spletnem srečanju.

Učenke so blestele v uporabi IKT orodij, njihovo znanje angleščine in vodstvene sposobnosti ter pripravljenost na delo pa so pustili odličen vtis!

Hvala vsem, ki ste nam pri izvedbi srečanja pomagali, potrpeli z nami in nas spodbujali!

Andreja Čeru in Suzana Oroz


Vtisi vseh učencev o srečanju
 
 
 
 
 

"ON LINE" akivnost Bolgarija, 12., 13. 15. 4. 2021

 

LTT AKTIVNOST BULGARY »ON LINE«

Dne 5. 2. smo se po skoraj enem letu mirovanja projekta partnerji le dobili na Zoom sestanku in se uspeli dogovoriti za izvedbo on-line LTT aktivnosti, ki bi jo sicer izvedli že prejšnje leto v mesecu marcu.

Po koncu prve karantene v letu 2020 smo partnerji zaprosili za enoletno podaljšanje projekta, kar smo v mesecu juniju tudi dobili odobreno, tako da naš projekt zaključujemo 31. 8. 2021.

Dogovor partnerjev je bil na sestanku sledeč- prilagam osnutek dokumenta, ki ga partnerji urejamo.

ONLINE MOBILITY – BULGARY

Date: 12th, 13th, 15th April

Time: 12:00-15:00

Platform: Zoom

 

Before the meeting  we send to Bulgarian team 5 questions about our countries via email, by 14th March. Bulgarian team prepares Kahoot or another quiz (Bulgaria, Poland, Turkey, Italy, Slovenia)

 

MONDAY 12th APRIL

On the first day Bulgarian team is responsible for Zoom 

12:00 – Official introduction (Bulgaria)

12:15 – presentation of our schools and Countries (5 minutes each country)

12:40 – dividing students into international groups, explaining the task, helping students with Zoom (everybody)

12:50 – students work in international groups on Zoom; they talk about themselves, get to know each other. One or more teachers supervise each group  (do we leave them alone or is it better to have one teacher in each group in case of any problems?) (everybody)

13:30 – lunch break (off line)

14:00 – students answer quiz with questions about our Countries (prepared by Bulgarian team) + some activities prepared by Bulgarian team about their country (Bulgaria)

15:00 closing the day (Bulgaria)

 

TUESDAY 13th APRIL

On the second day Bulgarian team is responsible for Zoom 

12:00 – Welcome (Bulgaria)

12: 10 – dividing students into international groups, explaining the task, helping students with Zoom (everybody) 

12:20 – Famous people: each group gets one topic (singers, actors, sportsmen, scientists, etc) and designs a t-shirt using a shared platform (google form or whiteboard.fi or google jamboard) and the graphic program Krita (?).  One or more teachers supervise each group  (do we leave them alone or is it better to have one teacher in each group in case of any problems?)   (everybody)

13:30 – lunch break (off line)

14:00 – presentation of the projects + some activities prepared by Bulgarian team about their country (Bulgaria)

15:00 – closing the day (Bulgaria)

 

THURSDAY 15th APRIL

On the third day Bulgarian team is responsible for Zoom

12:00 – Welcome (Bulgaria)

12:10 – warm up activity: students present objects (music, food, etc) of their country (everybody)

12:40 – presentations about customs and traditions (10 minutes each country) (everybody)

13:30 – lunch break (off line)

14:00 – 15:00 – activities prepared by Bulgarian team + official closing of the online mobility (Bulgaria)

 

I’ve marked blue partners responsible for the activity and green things we should still decide about.

 

The next online meeting: 26th March at 17:00 will be organised by Bulgaria.

Bulgaria should send the detailed plan until the 10th March.

Each country should place the presentation about students on eTwinning platform.

 

 

S sodelujočimi dekleti smo se že dobili na Zoom povezavi in se domenili o izvedbi LTT on line aktivnosti.

 

Zapisala Andreja Čeru                                                                                                                 15. 2. 2021

 


 
 

3. IZMENJAVA ERASMUS+, BOLGARIJA, Brenitsa

 
Od decembra se osem učenk 6. in 7. razreda ter dve učiteljici pospešeno pripravljamo na izpeljavo 3. izmenjave v sklopu projektov Erasmus+. 29. 3. namreč potujemo na srečanje partnerskih držav.  V bolgarskem mestu Brenitsa (približno 2 uri vožnje oddaljen od Sofije) bomo predstavili dve temi:
- znano osebnost (Tino Maze),
- slovenski običaj pustovanja, natančneje kurentovanja.
Dekleta bodo v zaigranih prizorih predstavila našo najuspešnejšo smučarko - njeno otroštvo, kariero, najvidnejše uspehe, celo njeno glasbo! Dekleta bodo občinstvo naučile peti My way is may decision.

Pri predstavitvi kurentovanja si bomo pomagale s s slikami, kurentovo masko in opravo...Tudi glasne bomo!


učenke in učiteljici Mojca in Andreja
 
  
 
 

ERASMUS+ Povezava do spletne strani

 
Spoštovani starši, dragi učenci!


Na spodnji povezavi si lahko ogledate galerijo slik mobilnosti, ki je potekala na OŠ Medvode od 13. - 19. 10. 2019 v okviru projekta "Connect", Erasmus+.https://sites.google.com/view/erasmusplusmedvode/

učiteljici Mojca V.  in Andreja Č.
 
 

ERASMUS FOTOGALERIJA

 
V mesecu oktobru 2019 se je v sklopu Erasmusa zvrstilo vrsto dogodkov. Zato smo ob tej priložnosti pripravili posebno spletno stran s številnimi fotografijami, videoposnetkom, predstavitvijo programa in dvema anketama za vse, ki ste pri projektu aktivno sodelovali. 


POVEZAVA NA SPLETNO STRAN

Videoposnetek:
 
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

DNEVNI POTEK DELA NA MOBILNOSTI Erasmus+

 
Začel se je teden, ko na šoli gostimo 31 tujih učencev in 15 učiteljev iz Bolgarije, Italije, Poljske in Turčije, ki sodelujejo v programu Erasmus+ s projektom Connect. Temi mobilnosti v Sloveniji sta "geografija in igre”.

V spodnji priponki je napisan dnevni potek dela. 

Erasmus+ tim OŠ Medvode
...........................................................................................................................................................................

Spoštovani starši, učenci, kolegi, sodelavci in vsi, ki ste sodelovali v projektu Erasmus+,

naš del projekta - mobilnost v Sloveniji - v Medvodah, se zaključuje. Celoten projekt in vse dejavnosti, ki smo si jih zamislili, smo izvedli po načrtih. Naši otroci so se izkazali s svojo gostoljubnostjo, odlično komunikacijo, enako tudi vsi starši gostitelji, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.
Učitelji OŠ Medvode so se maksimalno potrudili, da so se imeli naši gostje in učenci gostitelji na šoli in izletih zelo lepo ter da so spoznali čim več lepot Medvod in Slovenije. Ves teden je bil bogat s kulturnimi in športnimi vsebinami ter aktivnostmi. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno.  
V petek so si gostje ogledali še naše glavno mesto in si kupili spominke. Glede na njihove zadovoljne obraze in vse izrečene pohvale, se bodo vrnili vsak v svojo domovino z lepimi spomini, zanimivimi izkušnjami in novimi prijateljstvi.

Vsem, ki ste v našem projektu Erasmus+ kakorkoli sodelovali (kot gostitelji, vodiči, organizatorji/izvajalci delavnic, prevozniki, sogovorci, usmerjevalci) se najlepše zahvaljujemo za vso požrtvovalno in nesebično pomoč, da nam je projekt tako dobro uspel. Posebna zahvala velja Javnemu zavodu Sotočje, predvsem Ines Iskra in Juretu Galičiču ter turističnemu društvu Žlebe-Marjeta in njegovi predsednici  Vanji Ločniškar.  Zahvaljujemo se za ves promocijski material o Medvodah, za organizacijo športnih iger, za predstavitev legende roparskih vitezov, naravnih lepot v okolici sv. Marjete in še bi lahko naštevali.

Posebna zahvala velja vodji projekta Andreji Čeru, ki je budno spremljala in koordinirala vse dejavnosti ter skrbela, da je vse potekalo brez večjih težav. Pri tem sta ji večino časa pomagali zlasti Suzana Oroz in Mojca Velušček, poleg tega smo  vedno priskočili na pomoč tudi vsi ostali, kadar je bilo to potrebno. Veseli nas, da so celoten projekt podpirali in v njem sodelovali vsi zaposleni na šoli. Za pojekt so bili namreč ključnega pomena tudi dobro pripravljena hrana, čisto in varno okolje ter prijazni učenci, ki so se s svojim vedenjem do gostov res izkazali. 

Poročilo o poteku in izvedbi celotnega projekta bo objavljeno na spletni strani šole v naslednjem tednu.

Ravnateljica: mag. Damjana Šubic

dnevni_potek_1.docx
 
 
 
 
 
 

DRUGA MOBILNOST V PROJEKTU ERASMUS +

 
Od 19. 5. do 26. 5. 2019 so učenci naše šole, skupaj z učiteljicama Mojco Pintar in Andrejo Čeru, na drugi mobilnosti v okviru projekta Erasmus+ na Poljskem. V nedeljo so odpotovali iz Ljubljane proti letališču v Zagrebu. Od tu so poleteli v Varšavo, kjer pa jih je čakala neprijetna novica. Let iz Varšave v Katowice je bil odpovedan. Tako so se odpravili na peturno vožnjo z avtobusom do končnega cilja - Gliwice. V poznih urah so prišli na cilj. Sporočajo, da je vse v redu.

Danes, v torek, so imeli učenci nastop, v katerem so predstavili legendo o nastanku Šmarne gore. Učenci so se odlično odrezali. Na velike posterje so morali risati legende ostalih držav in ustvariti novo mešanico legend. Tudi učitelji so imeli svojo improvizacijo - Cuccobello and the magical rabbit - in z njo zelo nasmejali učence. Nato so odšli na ogled premogovnika, rudnika z ladjico in peš. Bilo je super. Jutri jih čaka celodnevni ogled mesta Krakow.

Sredo smo preživeli v enem najlepših poljskih mest, v Krakowu. Ogledali smo si najzanimivejše kulturno zgodovinske spomenike, se sprehodili skozi mestno jedro, pregnali zmaja iz votline, slišali nekaj čudovitih legend in se imeli zelo lepo.

Četrtek se je začel že ob 8.00 s sestankom učiteljev. Določili smo datum mobilnosti v Sloveniji, 13.10.-19.10.2019. Potrdili smo teme geography and games in se dogovorili o aktivnostih, ki jih bomo izvedle države.
Ob 9.30 smo odšli v mestno hišo na srečanje z gospo podžupanjo, ki nam je razkazala mestno hišo, otroci so si ogledali poročno dvorano, poročili smo dva učitelja. Matičar v pravi obleki in z lento je bil učitelj Giuliano. Učenci so si ogledali sobo za zasedanja mestnega sveta, glasovali so o vprašanju, če bi želeli 3 mesece počitnic. Dve naši dekleti sta glasovali proti, z obrazložitvijo, da je šola super, da so trije meseci preveč, da se želita kaj naučiti in študirati! Potem pa smo imeli kosilo in show talentov, kjer je blestela naša Nika, Živa pa je predstavila anketo o hobijih. Bravo. Sledile so se delavnice, kjer so se učenci z izpolnjevanjem nalog neizmerno zabavali-modna revija, intervju z znano osebo, grozljiva zgodba... Vse so morali zaigrati! Zvečer odhajamo na zabavo.

Petek bomo preživeli v Katowicah. Ogledali si bomo Šlezijski zgodovinski muzej in imeli nekaj uric prosto za nakupovanje in kosilo.

Naš zadnji dan smo v večini preživeli na letališču v Katowicah in Varšavi in po prigodi s skoraj z zamujenim letom na Brnik, smo ob 16.30 končno pristali na domačih tleh. Dogodivščin na Poljskem ni manjkalo, veliko smo se naučili in se imeli SUUUUPER! 

Hvala vsem poljskim družinam, ki so gostile naše učence. Se vidimo v Sloveniji od 13. - 19. 10. 2019! Učenci in starši ste vabljeni, da gostite tuje učence.

Hvala tudi učiteljem in upravi OŠ Medvode, ki so nam pomagali izpeljati mobilnost.

učenci in učiteljici Mojca Pintar in Andreja Čeru

 
 
 
 
 
   
 
 

ERASMUS+, PRIPRAVE ZA NASTOP NA POLJSKEM

 
Učenci 7. in 9. razreda se že zavzeto pripravljajo na nastop in predstavitev našega dela na Poljskem. V kratki igrici bodo  "sedmarji" predstavili legendo o nastanku Šmarne gore, ki sta jo  "zakrivila" velikan Hrust in Kajžarjev Janez. Dekleti 9. razreda pa bosta legendo v angleščini prebrali občinstvu iz partnerskih držav. Učenci poslušalci bodo ob poslušanju legende le-to narisali, izdelke pa bomo objavili na plakatih v poljski šoli in fotografije na spletnih straneh.


Učenci in učiteljica Andreja Čeru
 
   
 
 

Erasmus+, ANKETA O HOBIJIH, 7. RAZRED

 
Vabimo vas, da na tej povezavi izpolnite anketo o hobijih.

Povezava:

https://goo.gl/forms/DV0ghHJt8zPkWAPX2

Hvala,
tim Erasmus+
 
 

2. MOBILNOST V OKVIRU PROJEKTA ERASMUS+

 

2. MOBILNOST: Gliwice, Poljska, 19. - 25. 5. 2019

Učenci in učitelji se že pripravljamo na izvedbo druge mobilnosti v okviru projekta Erasmus+, ki bo potekala od 19. - 25. 5. 2019 v Poljskem mestu Gliwice.
Tema, ki jo bodo učenci 7. in 9. razreda predstavili na tokratnem srečanju so "Hobiji in legende".

Tako so v različnih razredih že nastali zanimivi izdelki na to temo:
1. a razred je pod vodstvom učiteljic Sonje Knez in Vlaste Sevčnikar ustvarjal na temo junaka Kekca.
1. b razred je v PB ustvaril knjigico z ilustracijami na temo legende o Kralju Matjažu in Alenčici.
6. razredi so z gospo Mojco Pintar izdelali kolažni tisk na temo "Prosti čas in hobiji".
Učenci NIP francoščina pa so z lastno igrico vadili besedišče prostočasnih aktivnosti in hobijev. 

                                                                                                      

Andreja Čeru

 
 
 
    
 
 

ERASMUS+, Fossacesia - Članek v časopisu SOTOČJE

 
V časopisu Sotočje smo mobilnost v Fossacesii, v Italiji predstavili s kratkim člankom.
 
     
 
 

ERASMUS+ Obvestilo za starše in učence

 

OBVESTILO ZA STARŠE IN UČENCE 6., 7., 8., 9. RAZREDA

Spoštovani starši, dragi učenci,

kot že veste, OŠ Medvode sodeluje v mednarodnem programu izmenjav učencev Erasmus+. V projektu »Connect« sodelujemo še s 4 partnerskimi državami: Bolgarijo, Italijo, Poljsko in Turčijo. Naša prva mobilnost je potekala v Italiji, v mestu Fossacesia. Udeležile so se je učenke 9. razreda z dvema spremljevalkama. Predstavitev projekta, utrinke s potovanja, slike, dnevnik bivanja in povezave do posnetkov  najdete na šolski spletni strani pod zavihkom »Projekti«, »Erasmus +« in pod zavihkom »Novice«. Dekleta so bivanje v Italiji že predstavila učencem predmetne stopnje na razrednih urah.

Pripravljamo se že na našo drugo mobilnost, ki bo potekala od 19. do 25. 5. 2019, v mestu Gliwice na Poljskem. Tema tega srečanja sta »Legende in hobiji«. Ker želimo čim prej rezervirati letalske karte in se z učenci pripraviti na mobilnost, vabimo vse učence, ki bi si želeli oditi na Poljsko, so pripravljeni aktivno sodelovati in narediti predstavitve, da pridejo do učiteljic jezikov (Suzana Oroz, Irena Sonc Šlenc, Andreja Čeru), da se pogovorimo.

POGOJI ZA SODELOVANJE na drugi mobilnosti:

 Učenci bodo na Poljskem bivali pri družinah, potrebujejo veljavne osebne dokumente, naredili bodo izdelke na temo mobilnosti in jih predstavili na Poljskem. Prav tako bodo sodelovali tudi v dejavnostih, ki bodo na OŠ Medvode potekale v oktobru 2019, ko bo naša šola gostiteljica partnerskih držav.

Spoštovani starši,

na vas se obračamo tudi s prošnjo, da bi v mesecu oktobru 2019 gostili tuje učence v vaših domovih. Potrebujemo vsaj 28 družin. Učenci, ki bodo gostili tuje prijatelje, bodo v tednu mobilnosti v Sloveniji z njimi, aktivno bodo sodelovali pri izvedbi programa, se z njimi družili. Učenci, ki bodo sprejeli tuje učence na dom, bodo imeli prednost pri mobilnosti na Poljsko in v Bolgarijo.

Vsi, ki ste pripravljeni sprejeti na dom učence iz tujih držav, sporočite to na elektronski naslov: andreja.ceru@guest.arnes.si

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vso pomoč.

Odbor za izvedbo projekta Erasmus +

Andreja Čeru, koordinatorica projekta


 
 

DNEVNIK BIVANJA V FOSSACESII 2019

 
Povezava do videoposnetka:

https://tinyurl.com/ErasmusConnect
DNEVNIK BIVANJA V FOSSACESII 2019
 
 

PROJEKT ERASMUS+

 

V tednu od 26. 1. do 2. 2. 2019 so učenke naše šole odšle na prvo mobilnost v Italijo, v mesto Fissacesio. Spremljata jih koordinatorica projekta Andreja Čeru in učiteljica Suzana Oroz.

Sporočajo, da so si ogledale mesto Rim, varno prispele v Fossacesio in so že pri gostiteljih.

Najprej bodo predstavile zgodovino naše dežele, spoznale župana in ravnatelja šole gostiteljice ter si ogledale mesto Lanciano. V poznavanju poljske in italijanske zgodovine so naše učenke zmagale. Prejele so tudi nagrado.

Torek se je začel z ustvarjalnimi delavnicami v šoli Mozzagronga. Sledi ogled opatije.

Sreda je bila namenjena ogledu Terama in Ascoli Picieno- dve srednjeveški renesančni mesti zgrajeni na romanskih ostalinah.

V četrtek se punce preizkušajo v pripravi pravih italijanskih testenin, ki jih bodo tudi pojedle. Tudi plesa in petja po italijansko so jih vrstniki naučili.

Zadnji dan smo preživeli na plažah Pescare, nakupovali spominke in zvečer imeli zaključno zabavo.

Šest učenk 9. razreda je v soboto, 2. 2. varno prispelo v Medvode, potem, ko so bile en teden na srečanju z učenci in učitelji partnerskih držav v projektu Erasmus+  v Italiji, v mestu Fossacesia. Druženje z učenci, učitelji, spoznavanje navad, običajev, kulture in zgodovinskih znamenitosti nam je pustilo nepozabne vtise, ki jih bomo še dolgo imele v spominu.

Se vidimo na Poljskem, v mestu Gliwice, v mesecu maju.

Učenke 9. A in učiteljici Suzana Oroz in Andreja Čeru

 
 
 
 
 
 

ERASMUS+, Lepa Anka kolo vodi, Mozaik

 
V okviru LUM in z navezavo na temo projekta Erasmus+/ Connect "Zgodovina in glasba" so učenci 6. razredov z mentorico Mojco Pintar ustvarjali na temo Lepa Anka kolo vodi.
Učenci 4. razredov z učiteljicama Barbaro Tršan in Brigito Svoljšak so si ogledali razstavo "Emona" in ustvarili mozaike kot v rimskih časih - zapisali so začetnice svjih imen in dodali datume rojstva z rimskimi številkami. Izdelki učencev so objavljeni tudi na FB spletni strani skupine "Erasmus+ Connect".
Zapisala:
Andreja Čeru, koord. projekta Erasmus+
 
 
    
 
 

IGRA SPOMIN - Slovenska ljudska glasbila

 
V okviru projekta Erasmus+ sta učenki 9. razreda na temo Zgodovina in glasba izdelali ilustracije slovenskih ljudskih glasbil. Igro bomo predstavili partnerskim šolam na naši prvi mobilnosti v Italiji, v mesecu januarju 2019. Slike nam je prijazno odstopil v souporabo Slovenski etnografski muzej.
Foto: Marko Habič, Slovenski etnografski muzej
Ilustracije: Alina Žerovnik, Alja Šlenc
 
    
 
 

PROJEKT ERASMUS+

 

Naslov projekta: CONNECT (Nacionalna agencija CMEPIUS – Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja)

Začetek izvajanja projekta: 1. 9. 2018, trajanje 2 leti (2020)

Država koordinatorica: Poljska

Države partnerice: Italija, Turčija, Bolgarija, Slovenija

Glavni prioriteti projekta glede na cilje: 

- Združiti predstavnike različnih kulturnih ozadij (tudi manjšinsko zastopane skupine v posameznih šolah – otroci s PP, Romi, narodne manjšine, tujci, begunci…).

- Spoznati izročilo, navade in način življenja vseh sodelujočih v projektu in spoznati, kaj nas združuje in v čem smo si različni.

Projekt CONNECT je projekt, ki bo združeval ljudi: učence in učitelje, ljudi iz različnih družbeno-kulturnih okolij.  Vse aktivnosti so zasnovane v duhu enakosti in enakopravnosti, družbene inkluzije in pozitivnih vrednot.

Glavni cilji: 

1. Izboljšati zavedanje o obstoju različnih kultur in razvijati odprto sprejemanje družbene, etnične in kulturne raznolikosti.

2. Izboljšati komunikacijo in sodelovanje med vsemi, ki so del šolskega življenja: učenci, učitelji in starši.

3. Izboljšati sposobnost presojanja informacij in njihovo pravilno uporabo ter kritično mišljenje.

4. Izboljšati jezikovne kompetence.

5. Izboljšati učenčevo samozavedanje, samopodobo in ustvarjalnost.

6. Izboljšati odnos do učiteljskega poklica.

7. Omogočiti izmenjavo izkušenj in dobrih praks med učitelji, ki se soočajo s podobnimi težavami pri svojem delu.

Pozitivne posledice: boljša motivacija, boljše zavedanje o evropski kulturni dediščini, znanje jezikov in kritično mišljenje, dvig samozavesti, večja povezanost med učenci in učitelji, večja povezanost med evropskimi učitelji.

Izdelki: zbirke narodnih zgodb, ljudskih pesmi, zbirke priprav učnih ur, ki jih bodo izdelali učenci (zgodovina, geografija …), zbirke predstavitev šol, dežel, ki jih bodo predstavili učenci, primeri dobrih praks, poročila, posterji … 

Dejavnosti se bodo odvijale tako na lokalnem nivoju kot na mednarodnem. 

Vsaka država bo v dveh letih gostila 1 obisk sodelujočih držav (učence in učitelje), vsaka država ima določeno tudi prioritetno temo projekta.

Italija: 12. november 2018 – Zgodovina in glasba 

Poljska: 1. april 2019 - Legende in hobiji

Slovenija: 21.  oktober 2019 – Geografija in igre

Bolgarija: 9. marec 2020 – Znane osebnosti in običaji

Turčija: 18. maj 2020 – srečanje sodelujočih učiteljev

Starost učencev, ki naj bi sodelovali je 13-14 let. Izbiralo se jih bo na podlagi njihove želje po sodelovanju v projektu, jezikovnem znanju, dosedanjem udejstvovanju v šoli… Vključeni so seveda tudi učenci, ki se soočajo s finančnimi težavami (možnost pomoči, priskrbeti PL), družbeno-kulturnimi preprekami … 

Naloga OŠ Medvode je, da vodi prioritetno temo (Geografija in igre), v času, ko bo na sporedu naša tema, da organizira srečanje v oktobru 2020, da ustvari e-Twinning račun projekta, da izdelamo čimveč izdelkov na določene teme, jih predstavimo na srečanjih, v e-obliki na spletu, sodelujemo z lokalnimi občili … 

Srečanje sodelujočih držav v Sloveniji: 

OŠ Medvode, 21. 10. 2019, 7 dni

- 13-14 letniki naj bi pripravili učne ure geografije o Sloveniji (predstavili naj bi naravne lepote, izpeljali ure geografije, izdelali posterje o deželi, predstavili lokalno skupnost …).

- Učitelji in učenci naj bi predstavili igre, ki se jih igrajo ali so se jih igrali, predvsem igre, ki se igrajo zunaj.

- Zbrali naj bi zbirko priprav na učne ure geografije, zapise igranja iger, zapise ur učenja slovenščine tujih učencev, fotografije, posterje o predstavitvi Slovenije, domačega kraja, video intervjuje, videe …

- Izpeljali naj bi »ice-breaking« igre, ki bi ustvarile pozitivno vzdušje in bi omogočile spoznavanje udeležencev med seboj.

- Predstavili bi svojo šolo – z vodenim ogledom.

- Srečali bi se s predstavniki lokalne oblasti.

- Organizirali kulturne dogodke, v šoli in v okolici,

- Predstavili bi slovensko kuhinjo in hrano, udeležencem pokazali naravne lepote, kulturne spomenike, organizirali izlete.

- Zagotovili prenočišča, prevoze …

Srečanja v Sloveniji bi se udeležile vse 4 države v sestavi: 2 učitelja + 6/7 učencev.

Prvo srečanje na Skype kanalu bo že 1. 9. 2018 – z namenom, da se udeleženci – koordinatorji na posamezni šoli med seboj spoznamo.  

                                                                                                       Koordinatorica projekta na OŠ Medvode: Andreja Čeru